Spring naar de content

Hoedeman zegt het (weer): abdicatie Beatrix is ophanden

Als de voortekenen niet bedriegen is de abdicatie van koningin Beatrix ophanden. Zulks schrijft Koninklijk Huis-verslaggever Jan Hoedeman vandaag in de Volkskrant. Dat heeft hij echter vaker geschreven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Hoedeman zag een teken in het optreden van de vorstin op Bonaire afgelopen week. “Koningin Beatrix sprak met demonstranten en toen zij klaar was, nam prins Willem-Alexander het woord over. ‘Ik hoop bij mijn volgende bezoek met u persoonlijk de verbeteringen te kunnen bespreken.’ Hier was heel even heel zichtbaar wat steeds nabijer is: de vorstin gaat, de koning komt” aldus Hoedeman.

Ook mensen die dicht bij de koningin staan, zeggen het volgens Hoedeman: in 2012 kondigt Beatrix (dan 74) haar troonsafstand aan. Sinds vrijdag is zij al het oudste staatshoofd dat Nederland ooit heeft gekend. Willem III stierf als 73-jarige in het harnas. Zijn dochter Wilhelmina abdiceerde op haar 68e, koningin Juliana stopte op haar 71e.

Toch blijft het koffiedik kijken. In maart 2009 speculeerde Hoedeman namelijk ook al dat de abdicatie van majesteit ophanden was. In de Volkskrant viel toen te lezen dat Jaap Leeuwenburg aantrad als algemeen secretaris van koningin Beatrix. Een functie die hij eerder voor de Prins van Oranje vervulde. Tegelijkertijd werd Hoedeman’s boek aangekondigd over kroonprins Willem-Alexander. ‘Uitgever gokt op aftreden Beatrix’ kopte de NOS.

Er valt dus geen peil op te trekken. In april 2011 zei premier Rutte geen aanwijzingen te hebben dat de koningin voornemens is de scepter door te geven aan haar zoon. Maar dat zegt niets. Bij het aftreden van koningin Juliana werd de regering slechts enkele uren van te voren over haar voornemen ingelicht. Vooralsnog blijft het moment van abdicatie het best bewaarde geheim van paleis Huis ten Bosch.

Onderwerpen