Spring naar de content

Inmiddels 5800 slachtoffers News of the World

Door het uitgebreide politieonderzoek was het even stil rondom News of the World. De Britse krant sloot deze zomer haar burelen nadat een groot afluister-schandaal werd blootgelegd. Langzaam sijpelen nu de eerste resultaten van het onderzoek naar buiten. Schokkende conclusie: Minimaal 5800 mensen zijn afgeluisterd door de krant.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

De politie hield rekening met 2 tot 3000 gevallen, uit onderzoek blijkt dat aantal veel hoger te liggen. Reden hiervoor is het onderzoek naar de documenten van Glenn Mulcaire. De oud-profvoetballer was de privé-detective die voor News of the World telefoons afluisterde en voicemails hackte. In zijn huis zijn 11.000 documenten gevonden met daarop de namen en gegevens van de slachtoffers.

In 2007 zat Mulcaire al een straf van een half jaar uit vanwege afluisteren. Deze zomer brak het ware schandaal open. Eerder schreef hij een boek over zijn belevenissen bij News of the World met de opmerkelijke titel Hear to Here: The Inside Story of the Royal Household Tapes and The Murky World of the Media. Het boek is nooit gepubliceerd omdat News of the World de detective afkocht voor 80.000 pond.

Mulcaire is inmiddels weer vrij maar er lopen zo'n veertig rechtszaken tegen hem. Eén van de rechtszaken is aangespannen door acteur Hugh Grant die ook door Mulcaire werd afgeluisterd. Grant kwam daar achter toen hij een opscheppende verslaggever van News of the World tegenkwam. Vervolgens luisterde Grant de verslaggever zelf af.