In memoriam: Rijk de Gooyer

maarten spanjer 9 nov 2011 Politiek

Begin november overleed acteur Rijk de Gooyer. In de jaren tachtig was hij medewerker van de Haagse Post. Hij beschreef er, met Eelke de Jong, de wederwaardigheden van Koos Tak, prototype van de sneue journalist. Vriend Maarten Spanjer doet De Gooyer uitgeleide.

“Rijk, wat is jouw ideale manier van doodgaan?” vroeg ik enige jaren geleden, toen deze vraag nog niet pijnlijk voor hem was.
“Nou,” zei Rijk en hij ging er eens goed voor zitten, “het mooiste lijkt mij om er heel gluiperig tussenuit te knijpen. Dat mensen in het café ineens tegen elkaar zeggen: “Goh, zie jij die Rijk nog weleens? Nee, nou je het zegt, die heb ik al heel lang niet meer gezien. Hij zal toch niet dood zijn?” En dat ik dan allang gecremeerd ben. Hij gaf mij zijn gulle grijns. “En op mijn steen moet komen: “Hier ligt De Gooyer, hij kan niet dooier.”
Rijk hield zo veel van het leven dat hij het de moeite niet waard vond om aan zijn dood te veel aandacht te besteden. Ook was hij bang dat er te veel zogenaamde vrienden op zijn afscheid zouden afkomen, die het, ‘geheel in de geest van Rijk’ op een zuipen zouden zetten en erger nog, op zijn kosten.

Het laatste jaar, toen hij fysiek hard achteruitging, belde hij me regelmatig op met de vraag of ik wist of die en die was overleden. Dan noemde hij de naam van een bekende acteur of cabaretier van zijn generatie. Als ik hem antwoordde dat de persoon in kwestie nog in leven was, reageerde hij vol ongeloof, zelfs teleurstelling: “Meen je dat nou, die man was heel erg ziek. Die is toch dood?” Maar soms mocht ik hem gelijk geven. “Ja Rijk, hij is inderdaad kortgeleden overleden.” “Goh,” zei Rijk dan gerustgesteld, “wat erg voor die man.” In zijn gevecht tegen de dood had hij er tenminste weer één overleefd.

Op woensdag 2 november, de sterfdag van Theo van Gogh en de bekende wielrenner Gerrie Knetemann, moest zelfs Rijk de strijd staken. We hadden het nooit van hem gedacht. Rijk de Gooyer, daar was je mee opgegroeid, je wist niet beter of hij was er altijd al geweest. Met natte haartjes en in je pyjamajasje voor de tv naar de Johnny en Rijk-show kijken. En later naar alle films en televisieseries waarin hij speelde. En dan mocht je ook nog eens zijn vriend zijn.

Lees het hele in memoriam in de HP/De Tijd van deze week.

Reageer op artikel:
In memoriam: Rijk de Gooyer
Sluiten