Spring naar de content

Reconstructie: de afgang van parlementair inquisiteur Dion Graus

Het lijkt er op dat Dion Graus geen idee had waar hij het over had toen hij gisteren vragen stelde aan oud-ABN Amro-topman Jan Peter Schmittmann, de bankier die vrijwillig afzag af van zijn volledige gouden handdruk – en die zo tien miljoen euro misliep. Is dat de reden dat het PVV-Kamerlid gisterenavond uit de Parlementaire Enquêtecommissie Financieel Stelsel stapte? Of omdat hij niet alles mocht vragen wat hij wilde? Of voelt ‘Ridder Dion‘ zich in zijn eer aangetast?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Grootste probleem van Graus’ verweer om uit de commissie te stappen is dat het verweer van geen kant deugt. In [[popup file=”2011-11/pvv.jpg” description=”een verklaring” align=”inline” ]] stelt de PVV’er dat hij ‘niet vrijuit’ vragen mocht stellen over de bonuscultuur bij de banken en met name over de ‘vertrekpremie’ van voormalig ABN Amro-topman Schmittmann.

Uit een alleraardigst filmpje van de NOS blijkt echter dat Graus gisteren vooral domme vragen stelde. Het leek wel of Graus zich de materie niet helemaal eigen had gemaakt. Zo leek Graus vergeten te zijn dat de ABN Amro genationaliseerd was en dat dat de reden was dat Schmittmann moest opstappen. Die laatste had graag de bank willen leiden maar na het aantreden van Gerrit Zalm was er geen plaats meer voor Schmittmann. Na 26 jaar voor de bank gewerkt te hebben moest hij weg, een ontslagvergoeding lag in de rede. Daarom klopt Graus’ stelling ook niet dat Schmittmann een bonus heeft heeft gekregen. Wel kreeg de bankier een gouden handdruk. Schmittmann vond het echter niet kies om voor de volle mep te gaan: volgens de eigen regels van de bank had hij recht op 18 miljoen euro.

De bank zelf zag dat ook niet zitten en stelde een bedrag van 2,4 miljoen euro voor. Dat bedrag was echter te laag voor Schmittmann. Daarom vroeg hij acht miljoen euro; de bank vocht dit bedrag vervolgens aan, maar werd terecht gewezen door de kantonrechter. Schmittman vond – zei hij later bij Het Gesprek – dat hij gezien het ‘maatschappelijk debat’ afstand moest doen van een ‘zeer significant bedrag‘.

Enfin, de Parlementaire Enquêtecommissie kon zich dus ook niet helemaal vinden in het relaas van Graus. “De leden van de enquêtecommissie hebben alle ruimte vragen te stellen aan degenen die zijn opgeroepen voor [[popup file=”2011-11/pefs.jpg” description=”de openbare verhoren” align=”inline” ]].” Maar volgens parlementair verslaggever Leon Willems van het Financieele Dagblad speelt er iets heel anders. Het zou zomaar kunnen dat ridder Dion zich in zijn eer voelt aangetast.

U moet namelijk weten dat Graus al enige tijd op de voet wordt gevolgd door zijn vriendin die een documentaire aan het maken is over de illustere parlementariër.

Enfin, Graus is dus uit de commissie gestapt. Hoogtepunten van zijn optreden gisteren ziet u hier onder.

<object width=”470″ height=”250″><param name=”movie” value=”http://s.nos.nl/swf/embed/nos_video_embed.swf?tcmid=tcm-5-1101587″></param><param name=”wmode” value=”transparent”></param><param name=”allowScriptAccess” value=”always”></param><param name=”allowfullscreen” value=”true”></param><embed src=”http://s.nos.nl/swf/embed/nos_video_embed.swf?tcmid=tcm-5-1101587″ type=”application/x-shockwave-flash” wmode=”transparent” width=”470″ height=”250″ allowfullscreen=”true” allowScriptAccess=”always”></embed></object>

Onderwerpen