Spring naar de content

Wereldleed

De Vlaming Dieter Ceustermans is een journalist die zich op het terrein van de fictie begeeft - waar hebben we dat toch eerder gezien?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Breaking news, Ceustermans' tweede roman, is in sommige opzichten het tegenovergestelde van Altijd november. Geëngageerd, begaan met het lot van islamitische landen, kritisch op het zelfgenoegzame, narcistische Westen. Maar er is een belangrijke overeenkomst: ook Ceustermans' kritische blik doet af en toe wat simplistisch aan.

Hoofdpersoon Arthur Reiziger is een gerespecteerd oorlogsverslaggever. Na een rampzalig verlopen bezoek aan een niet bij naam genoemd land in het Midden-Oosten, slaat hij langzaam door. Hij voelt zich verantwoordelijk voor de uitzichtloze toestand van zijn cameraman, die in coma is beland. En hij kan niet meer accepteren dat de rampen in minder bedeelde landen het in de media afleggen tegen banale nieuwsberichten over onze westerse luxeproblemen. Reiziger draagt het leed van de wereld met zich mee, zogezegd. Dat lijkt misschien een pathetische formulering, maar vergeleken bij Ceustermans' zinnen is het een tamelijk droge, feitelijke uitspraak.

Ceustermans heeft talent voor het grote gebaar - in zijn plot, in zijn onderwerpkeuze, en in zijn stijl. Hij schrijft bijvoorbeeld dat het Midden-Oosten in het teken van de angst staat, 'de demon die alles en iedereen in de greep had gekregen hier'. Net als de hoofdpersoon laat de schrijver zich af en toe meeslepen door zijn grote verhaal, waardoor sommige beladen, waarschijnlijk bloedstollend bedoelde situaties iets cartoonesks krijgen. Personages als de wraaklustige sjeik, die Reiziger en zijn reisgenoten gegijzeld houdt, lijken bijvoorbeeld zo weggelopen uit Kuifje en het Zwarte Goud.

Toch is het lastig om Breaking news weg te leggen. Ceustermans doseert de spanning goed, en de waanzin van de hoofdpersoon is tegelijkertijd beangstigend en begrijpelijk.


Tot slot een verzoek aan zijn uitgeverij: kan iemand de volgende keer iets doen aan Ceustermans' neiging om zijn personages constant elkaars naam te laten zeggen in dialogen?

Dieter Ceustermans: Breaking news. Contact, €19,95. Ook verkrijgbaar via www.ako.nl.