Katwijkse dominee: kastijd uw kinderen

bas paternotte 14 nov 2011 Politiek

Als een kind zondigt is ’kastijding’ een noodzakelijk antwoord. Een ouder kind mag zwaarder worden gekastijd omdat dat meer kan verdragen. Kinderen die ’obstinaat’ zijn moeten zelfs ’scherp gekastijd’ worden. In tegenstelling tot wat u zou denken is voorgaand geen preek uit de zeventiende eeuw, maar Katwijk anno 2011. Aan het woord is dominee A. Vlietstra. Plus: een online handleiding Hoe tuchtig ik mijn kind. “Eén of een paar harde klappen op de billen (niet op de luier, dat heeft geen effect).”

Het Leidsch Dagblad wist de hand te leggen op de nieuwsbrief van de Hersteld Hervormde Kerk in Katwijk. De verhandeling van dominee Vlietstra volgt op een gelukswens (!) aan een Katwijks echtpaar dat net hun vijfde kind heeft gekregen. Vlietstra geeft toe dat de teksten zeventiende eeuws zijn maar ‘beslist nog niet uit de tijd’.

Vlietstra is zich van geen kwaad bewust. In een schriftelijke verklaring aan het Reformatorisch Dagblad schrijft hij vandaag dat hij citeert uit het werk Pligten der ouders van Jacobus Koelman (1632-1695).

Vlietstra benadrukt dat ‘slechts is geciteerd’ uit het werk van Koelman. Er is volgens de predikant ‘helemaal geen’ advies gegeven. “Aan de citaten heb ik geen enkele conclusie verbonden. Bovendien, wie de woorden van Koelman in het verband leest, ziet dat hij spreekt in liefde. Van enigerlei suggestie tot het aanzetten tot lijfstraffen of tot kindermishandeling in welke vorm ook distantieer ik mij ten enenmale.”

De handleiding Hoe tuchtig ik mijn kind? kunt u vinden op de website van de familie De Vriese, die eerder HP/De Tijd haalde wegens weinig verheffende opvattingen over opvoeden. Over kastijden: “Zelf gebruik ik geen stok, maar mijn hand. Dan voel ik de pijn ook zelf. Wie echter niet krachtig genoeg is, heeft misschien een stok nodig.”

Reageer op artikel:
Katwijkse dominee: kastijd uw kinderen
Sluiten