Spring naar de content

‘Revolutie’ bij behandeling hartinfarct

We staan aan de vooravond van een revolutie op het gebied van onze gezondheid. Dat schrijft een internationaal team van doktoren in het medische tijdschrift The Lancet. Ze hebben een manier ontdekt om mensen met een hartinfarct beter te behandelen. Jaarlijks sterven in Nederland 7000 mensen aan deze ziekte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Bij een infarct wordt het hart zelf niet goed genoeg doorbloed en sterft daardoor gedeeltelijk af. Als dat gebeurt, kan het hart zijn werk niet goed doen en loopt de patiënt grote kans dood te gaan.

Een injectie met stamcellen uit het eigen beenmerg kan dat afsterven tegengaan, ontdekte het team van doktoren. De stamcellen repareren de afgestorven cellen van het hart en zorgen dat het hart weer meer kracht kan zetten bij het slaan. Op een schaal van 50 punten gingen patiënten er 12 punten op vooruit in een jaar.

InThe Lancet staan de eerste resultaten van een beperkte test. Voor deze methode grootschalig kan worden toegepast moet eerst een zogenoemde ‘fase II’ test worden gedaan onder meer mensen. Maar de artsen zijn zeker dat die zal bevestigen wat ze nu hebben ontdekt.

Dit artikel werd ook gepubliceerd op Faqt.nl.