Hier is… Parijs

wpk-admin 17 nov 2011 Cultuur

Als ik een lijst zou moeten opstellen van de dingen die ik graag in Parijs zou willen doen, staat een tochtje langs de favoriete plekken van Adriaan van Dis niet in de top honderd. Maar er zijn on-getwijfeld veel mensen die daar anders over denken. Voor die mensen is er achter in Stadsliefde. Scènes in Parijs een register opgenomen ‘om met Adriaan van Dis mee te kunnen wandelen of te fietsen’.

Het is vast niet toevallig dat Stadsliefde nu, vlak voor de feestdagen, is verschenen. Het lijkt meer een boek om cadeau te geven dan om voor jezelf te kopen. Korte luchtige stukjes, kleurrijk vormgegeven, aardige foto’s.

Van Dis situeerde zijn succesvolle roman De wandelaar, uit 2007, in Parijs. Hij woonde er zeven jaar, en hij komt er nog steeds vaak. Om rond te struinen dus, om te fietsen (overigens een tamelijk hachelijke onderneming: “De politie treedt streng op tegen stoepfietsers”), maar vooral om zich onder te dompelen in de eindeloze pracht van de stad.

Van Dis mijmert wat af. Erg origineel zijn die mijmeringen niet. Hij is ‘verliefd op Parijs’, maar het is de dweperige, voorspelbare liefde van de puber voor het mooiste meisje van de klas. Voor hemzelf is elk detail even betekenisvol, voor de toehoorders wordt het al vrij snel vermoeiend.

Aanvankelijk zijn Van Dis’ onhandige avonturen nog redelijk charmant, en heeft zijn enthousiasme iets sympathieks, maar binnen een paar korte stukjes begint het te irriteren. Het is allemaal wel erg lyrisch. Natuurlijk kun je jarenlang onder de indruk blijven van welke stad dan ook, en van een stad als Parijs helemaal. Maar als je ergens al jarenlang woont, en je nog steeds gedraagt als een naïeve toerist, zegt dat weinig over de stad zelf, en des te meer over je eigen hysterische gemoed.

Adriaan van Dis: Stadsliefde -Scènes in Parijs.

Augustus, €19,95. Ook via ako.nl.

Reageer op artikel:
Hier is… Parijs
Sluiten