Spring naar de content

Nachten in Amsterdam

Waarin een nieuwe kroegengids de hoofdstedelijke drinker op weg helpt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Bestsellerauteur Kluun en Parool-journalist Hans van der Beek komen respectievelijk uit Brabant en Limburg, en in die negorijen weten ze vanouds wat zuipen is. De twee waagden zich aan een top 100 aller tijden van het Amsterdamse nachtleven die als titel Aan de Amsterdamse nachten meekreeg, en het is een werkelijk schitterend boek geworden. Afgelopen vrijdag was de presentatie in de nummer één van de lijst, poptempel Paradiso.

Kluun en Van der Beek zullen naast lof ook veel kritiek krijgen, want ze hebben het aangedurfd een strenge rangorde aan te brengen in de honderd nachtlokalen, waarvan er één nota bene in Zaandam ligt, en een ander in Amstelveen. Zulks is nooit zonder risico. Onder het kopje 'Excuus' besluit het boek dan ook met een stuk of driehonderd namen van cafés die niet werden opgenomen, en luidt de laatste zinsnede 'en die andere ruim duizend kroegen en clubs die we volkomen ten onrechte hebben overgeslagen'.

Een ander misverstand dat direct opheldering behoeft, is het idee dat het hier gaat om een hippe Gouden Gids voor de hoofdstedelijke drinker. Een aanzienlijk aandeel van de genoemde lokalen sloot voorgoed de deuren, sommige al een halve eeuw geleden. Van de complete toptien is helaas de helft nog maar te bezoeken. De lezer kan terecht in Paradiso, De Pilsener Club alias De Engelse Reet, de Melkweg, Casablanca en La Bastille. De andere helft bestaat slechts in herinnering: RoXY, iT, Mazzo (het huidige brave restaurant heeft slechts de naam gemeen met de snuifclub die er voordien zat), Yab Yum en Richter.

De presentatie van het boek was als gezegd in Paradiso, waar een illuster gezelschap zich had verzameld. Onder meer de legendarische Willem de Ridder maakte hier zijn opwachting, de man die dit voormalige doopsgezinde verenigingsgebouw bij de gemeente Amsterdam had losgepraat. Links staat Joost Nijsen van Podium, de uitgeverij waar het Nachtenboek verschijnt.


Een andere veteraan is Cor Schlösser, die veertig jaar directeur was van de Melkweg. Een mix van horeca-hippies en media stapte vervolgens aan boord van een rondvaartboot die langs een selectie van de genomineerde clubs en cafés voer die aan het water zijn (of waren) gelegen.

Aan boord werd zo onwaarschijnlijk veel geschonken dat geen van de opvarenden na een kwartier de verschillende Amsterdamse grachten nog bij benadering uit elkaar kon houden, maar gezellig was het wel.

Het was te danken aan de nuchtere kapitein dat het gezelschap na afloop nog aan wal kon kruipen. Foto drie is van Saskia Noort, met een nieuw boek, een nieuwe vlam die Frans heet, en nieuwe kater in wording.

En ook toen was het niet gedaan, want het sluitstuk van de avond was een bezoekje aan ClubNL, volgens het boek van Kluun en Van der Beek de club waar je het moeilijkst binnenkomt. Met Jimmy Woo als goede tweede qua lastig te passeren portier. Maar dan scheelt het weer als je Kluun bij je hebt.

Onderwerpen