Petra Grijzen

Ernest Marx 17 nov 2011 Leven

Petra Grijzen (Rotterdam, 1978) is presentator bij BNR Nieuwsradio. Na een jaar bij het ochtendprogramma van WNL op tv is ze terug op haar oude nest.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Ik heb een pittig jaar achter de rug bij WNL. Het was hard werken op moeilijke tijden. Ik heb er geen spijt van, maar ben nu wel weer erg gelukkig bij BNR. Elke dag om 4 uur opstaan had ook een impact op mijn gezin en sociale leven. Dat stond een jaar in de koelkast.

Wie zijn uw helden?

Ik heb veel respect voor de journalisten van Al Jazeera en voor de mensen van wie zij zo goed verslag hebben gedaan: de Egyptenaren op het Tahrirplein. Die zijn bereid geweest hun leven te geven voor hun idealen.

Aan wie ergert u zich?

Politici die niet normaal kunnen praten. Wollig en omslachtig taalgebruik is voor mij als presentator irritant, maar ik denk ook dat ze daarmee de band verliezen met de mensen die zij vertegenwoordigen.

Lijkt u op uw vader?

Zeker in sociaal opzicht. Hij maakt gemakkelijk contact en kan goed praten met mensen van uiteenlopende pluimage. Hij is erg betrokken bij maatschappelijke onderwerpen.

Wat is uw grootste angst?

De dood van mijn directe familie en mijn vrienden. Zelf heb ik het gevoel noch de wens snel te overlijden. Daar sta ik ook nooit zo bij stil.

Wat zijn uw dagdromen?

Ik zou graag voor een grote nieuwszender werken, zo als CNN, BBC of Al Jazeera. Desnoods als stagiaire. Ik ben twee jaar geleden met mijn man op huwelijksreis geweest naar Boston. Daar zou ik ook best een half jaar kunnen wonen.

Bidt u weleens?

Nooit.

Bent u aantrekkelijk?

Tja, ik mocht op televisie, dus ik neem aan dat iets aan mij leuk is om naar te kijken. Mijn man noemt mijn lach en mijn haar als voornaamste pluspunten. Ik denk dat ik ook best mooie ogen heb.


Bent u monogaam?

Ja. En dat is echt waar!

Wat is uw definitie van geluk?

Op de goede weg zijn en het doel in mijn vooruitzicht dichterbij zien komen. Maar het kan ook een momentopname zijn waarop ik me ontspannen voel en gelukkig ben met alle elementen in mijn omgeving.

Waar schaamt u zich voor?

Voordat ik de journalistiek inging, was ik practicumbegeleider op de universiteit. Ik ben weleens te streng geweest en ik weet dat dat negatieve consequenties heeft gehad voor studenten. Ik vraag me nu weleens af: had ik mijn poot zo stijf moeten houden?

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Er hoeft maar weinig te gebeuren of ik schiet vol. De laatste keer was om het tv-programma Supernanny. Een vrouw die haar man had verloren en achterbleef met twee kinderen, raakte ontroerd toen twee vrienden van haar man haar kwamen helpen.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Ik kan drammerig zijn en ik twijfel soms lang over keuzes die helemaal niet zo belangrijk zijn. Daar wil ik van af.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn man.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Van mijn ouders en van mijn partner. Hij werkt bij Het Financieele Dagblad en heeft mij qua journalistiek en algemene kennis over economische zaken veel geleerd. Door hem kan ik ook beter relativeren.

Wanneer was u het gelukkigst?

Op mijn bruiloft. Heel afgezaagd, maar het was de mooiste dag van mijn leven.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Duidelijkheid, knopen doorhakken, over twijfels heen stappen.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?


Ik kan heel goed werken met vrouwelijke leidinggevenden. Ze zijn efficiënt, handelen vanuit het algemeen belang en niet om zichzelf op de borst te kunnen kloppen.

Wat is uw dierbaarste bezit?

Mijn iPhone.

Hoe ontspant u zich?

Dat vind ik best moeilijk. Het lukt als ik ergens ben waar geen krant of televisie is. Dan gaat de telefoon uit en lees ik een boek.

Wat is uw grootste prestatie?

Mijn jaar bij WNL. Het was werken in moeilijke omstandigheden met beperkte middelen. Er viel veel te verbeteren, ook aan mij. Maar wat haalbaar was, heb ik gehaald.

Wat is uw grootste mislukking?

Een relatie waar ik ooit in ben gestapt, wat ik nooit had moeten doen. Ik heb me toen onnodig in een pijnlijke situatie gemanoeuvreerd.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Na de scheiding van mijn ouders is mijn moeder hertrouwd. Mijn stiefvader overleed toen ik achttien was en au pair in Parijs. Na de begrafenis ben ik weer weggegaan. Ik heb daar spijt van; ik had mijn moeder en zusje leed kunnen besparen door in Nederland te blijven.

Wat is de beste plek om te wonen?

Ik kom uit Rotterdam, en toch: Amsterdam. Hier woont iedereen die ik ken, er is zoveel te doen en mijn werk is hier.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Tot op zekere hoogte door je niet te moeilijk op te stellen en daarmee onnodige ruzies te vermijden. Je moet de kracht van dingen inzien en een optimistische instelling hebben.

Wat is uw devies?

Laat je niet leiden door angsten en blijf ook doorgaan als het even tegenzit.

Volgende week:

Volgende week:

Marja Pruis

Reageer op artikel:
Petra Grijzen
Sluiten