Purple Light District

Thomas Blondeau 17 nov 2011 Leven

De Achterdam beroept zich erop het heetste straatje van Alkmaar te zijn. Maar sinds september gloeit het aanzienlijk minder in de rosse buurt. Achter zowat de helft van de ramen ging het licht uit. De panden zouden ooit zijn aangekocht met het losgeld van de Heineken-ontvoering. Sluitend bewijs ontbreekt, dus we kunnen gerust stellen dat de prostitutiebestrijders het tij mee hebben.

Daarom is de inzet van Eline Breskens, wethouder van Sociale Zaken, lovenswaardig te noemen. Toen ze haar plan presenteerde, werd ze weggehoond. Ze noemden haar een oude vrijster, een mannenhaatster en een nymfomane. In haar brievenbus vond ze dichtgeknoopte condooms, haar kinderen kwamen huilend thuis.

Toch zette Breskens (gelukkig getrouwd overigens) door. Op 14 februari 2012 zal Alkmaar een wereldprimeur kennen. Dan zal het eerste mannenbordeel zijn deuren openen. Clubs vol schandknapen bestonden al, maar mannelijke raamprostitutie waarbij vrouwen de klanten zijn… Dat is materiaal waar cyberfeministische dromen van gemaakt zijn.

Dat de goegemeente niet gecharmeerd was van het plan van de wethouder, wekt geen verwondering. Dat raamhouders en prostituees zich verzet hebben tegen de komst van het mannenbordeel, is opmerkelijker. Al moet je de meisjes achter glas allicht gelijk geven dat rondscharrelende vrouwen de mannelijke cliëntèle zullen afschrikken. Of nog erger, dat ze gratis van bil gaan met potentiële klanten. Er zijn vermoedens dat de afschrikwekkende werking van dit unieke concept ervoor heeft gezorgd dat Breskens’ plan het net gehaald heeft.

Een ondernemer uit de zogeheten relaxsector is aangetrokken en is nu al een paar maanden in stilte bezig het bordeel op poten te zetten. Het voorstel van de wethouder om een Blue Light District te beginnen stuitte meteen op een semantische kwestie. Blauw licht duidt namelijk op een omgebouwde vrouw. Waarom dan voor paars werd gekozen, is niet duidelijk. De seksexploitant schijnt nu vooral moeite te hebben met het aantrekken van goed personeel. Een vrouw achter het raam doet het met zo’n vier tot tien klanten per dag, met uitschieters tot wel twintig. “Een potente, jonge man kan misschien wel vijf of zes keer klaarkomen op een dag, maar de laatste drie keer zal het te lang duren om nog te spreken van een hoogwaardige en rendabele service,” aldus een verslag dat de ondernemer bij de gemeente indiende om een startsubsidie te krijgen. Hij loopt immers een duchtig financieel risico. Aan de aanvraag is ook een marktonderzoek toegevoegd. Behalve dat er sprake zal zijn van een flinke aanloopdrukte is de verwachting ook dat een vast aantal vrouwen het paarse bordeel zal blijven bezoeken. Zelfs internationaal sekstoerisme, hoe bescheiden ook, valt niet uit te sluiten. Absurd? U keek waarschijnlijk niet eens op toen u las dat een vrouw op de Wallen tien mannen per dag afwerkt.

Reageer op artikel:
Purple Light District
Sluiten