Spring naar de content

Als 'het' waar is, moet het definitief exit Johan Cruijff zijn

Een fascinerende nieuwsweek kreeg gisteravond zijn climax toen het ouwehoerprogramma Studio Voetbal ontdekte welke racistische taal Johan Cruijff precies had gebezigd tegen Edgar Davids. JC zou tegen zijn collega-lid van de raad van commissarissen van Ajax hebben gezegd: “Jij zit hier alleen omdat je zwart bent.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

De Cruijff-adepten Jack van Gelder en Jan Mulder waren zo beduusd dat ze prompt over iets heel anders begonnen: de wedstrijd Duitsland – Nederland. Dit tot verbijstering van de kijker, die het, en dat gaat vandaag door, alléén nog over de uitlatingen van Cruijff wilde hebben.

De voorzitter van de raad van commissarissen, Steven ten Have, beweert dat Cruijffs uitspraak op tape staat. Die tape willen we nu wel even horen. De beschuldigingen aan het adres van Cruijff zijn zo infaam dat Ten Have het niet kan maken om níet het bewijsmateriaal te overleggen. Als Ten Have en Davids niet liegen – zou iemand over zoiets dúrven liegen? – kunnen we met z’n allen afscheid nemen van Cruijff. Magistrale voetballer geweest, uitstekende coach ook, en dat was het dan.

Zou Cruijff een hekel hebben aan negers? Ik geloof er niets van; hij heeft met voetballers uit alle windstreken grote successen geboekt en zijn Cruyff Foundation legt juist in zwarte wijken sportveldjes aan. Komt het soms voor dat mensen met een kleurtje in het kader van een ‘actief diversiteitsbeleid’ voorrang krijgen boven witte Nederlanders? Jazeker. Zal dat de reden zijn waarom Davids in die rvc zit? Ik kan het me niet voorstellen. Er moest – dat vond JC zelf heel belangrijk – per se ook een tweede oud-voetballer in de raad. En Davids was zo gek om zich beschikbaar te stellen.

Maar eigenlijk maakt dat ook helemaal niets uit. Een opmerking als deze máák je gewoon niet. Hij is uitgesproken racistisch – niet de kwaliteiten van de aangesprokene doen er kennelijk toe, maar zijn huidskleur. En dat kan niet. Punt. Daarbij komt dat Cruijff heel goed weet dat hij een voorbeeldfunctie heeft.

Als uit de tape blijkt dat Cruijff - hij komt straks met een 'verklaring', stelt hij - de gewraakte uitspraak inderdaad heeft gedaan, moet Ajax zijn icoon definitief loslaten. Mochten bepaalde geledingen binnen de club dat niet willen, dan moet hoofdsponsor Aegon maar in actie komen. Permanent geruzie binnen een club is één ding, geassocieerd worden met racisme iets heel anders.

Onderwerpen