Spring naar de content

Wie zijn de ‘spookburgers’?

Begin dit jaar doken ze op: de spookburgers. Mensen die zich ooit inschreven bij de gemeente maar vervolgens verdwenen. Van het GBA (Gemeentelijk Basisregister) krijgen zij het predikaat ‘Vertrokken Onbekend Waarheen’ mee. Het CBS weet sinds vandaag ongeveer wie het zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Karen Geurtsen

De typische VOW’er is jong, mannelijk en allochtoon, zo lezen we op pagina acht van het CBS-rapport. Op de arbeidsmarkt doen VOW’ers het niet al te best. Van meer dan de helft kan het CBS geen baan, uitkering of opleiding terugvinden in het jaar voorafgaand aan de verdwijning. Verder weten we dat de helft binnen twee jaar weer de kop op steekt.

Goed om te weten allemaal. Maar de vraag blijft: wat is de reden van hun verdwijning? Het kan natuurlijk zijn dat iemand ontvoerd wordt of gewoon vergeten is zich uit te schrijven. Maar het kan ook een doelgericht middel zijn om te frauderen, zoals RTL Nieuws eerder suggereerde. Want: studieschulden, gemeentebelastingen, leningen… Die hoeven allemaal niet meer betaald te worden als je van de radar verdwijnt. 

De persdienst van het CBS: “Het zou allemaal kunnen. Maar dat weten wij hier niet. Wij onderzoeken alleen de feiten. Het ligt nu bij de minister van Binnenlandse Zaken die daar op zijn ministerieels hevig op zal kauwen.” Een telefoontje naar het ministerie levert vooralsnog weinig op. Persvoorlichter Frank Wassenaar meldt vast: “Ik geloof dat er iets klaar ligt voor de Tweede Kamer, maar mijn collega gaat erover. Die belt je terug.” We wachten af.

Onderwerpen