Spring naar de content

Zwarte dinsdag in Zuid-Afrika: ANC wil persbreidel

Opmerkelijk nieuws uit Zuid-Afrika: het ANC heeft een wet aangenomen die de Zuid-Afrikaanse pers aan banden moet leggen. Journalisten uit het land kunnen volgens de wet veroordeeld worden tot straffen van 25 jaar. Er verschijnen de ANC-leiders iets te veel onwelgevallige artikelen over corruptie. De National Press Club noemt het ‘zwarte dinsdag’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Door de nieuwe wet kunnen journalisten en klokkenluiders in het bezit van staatsgevoelige informatie behandeld worden als buitenlandse spionnen en dienovereenkomstig bestraft worden. Het lijkt een teruggang te zijn naar de periode van Apartheid toen de pers ook weinig vrijheid had in het land. De anti-perswet moet overigens nog door het Hogerhuis geloodst én getekend worden door president Jacob Zuma. Tegenstanders zullen vervolgens bezwaar aantekenen bij het constitutionele hof. 

Nobelprijswinnaar Nadine Gordimer noemt de voorgenomen wet een beknotting van de vrijheid van meningsuiting. “De corrupte praktijken en vriendjespolitiek van de huidige politici kunnen we juist laten zien door die vrijheid van meningsuiting.” Het kantoor van Nelson Mandela heeft ook een afkeurende verklaring doen uitgaan. De inmiddels 93-jaar oude oud-president heeft zich teruggetrokken uit het openbare leven maar zijn staf werkt door.

Nobelprijswinnaar Desmond Tutu noemt de nieuwe wet een ‘belediging’. Het ANC laat zich vooralsnog weinig aan de kritiek gelegen liggen. De club van president Jacob Zuma beschikt over een ruime meerderheid in het parlement. Meer leest u hier.

Onderwerpen