Spring naar de content

Jongeren vormen flashmob voor winkeldiefstal

Tot voor kort waren flashmobs onschuldige initiatieven die populair werden op Youtube. Plotseling dansende reizigers op een treinstation of een winkelend publiek dat spontaan in zingen uitbarstte. De flashmob was een ware hype. Na een beetje in de vergetelheid te zijn geraakt is de flashmob weer terug, maar niet op een positieve manier. In Amerika gebruiken jongeren nu flashmobs om massaal winkels te beroven. Flashrobs dus.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

In het onderstaande filmpje is te zien hoe een grote groep jongeren een tankstation in Silver Spring, Maryland, binnenkomt. In tien minuten tijd maken de vijftig dieven snacks, frisdrank en snoep buit, waarna ze een voor een weer naar buiten lopen. Geen van de overvallers heeft het gezicht bedekt, waardoor sommige personen eenvoudig te identificeren zal zijn. Voor Silver Spring, een voorstad van Washington D.C., is deze overval al de tweede in korte tijd.

Niet alleen bij de Amerikaanse hoofstad vinden flashrobs plaats. In de steden Los Angeles, Chicago, Cleveland, Las Vegas, Philadelphia en Milwaukee doet de politie ook al onderzoek naar het fenomeen.

Opmerkelijk is dat de winkels vaak worden beroofd door groepen Afro-Amerikaanse jongeren. De zwarte burgemeester van Philadelphia heeft de jeugd in zijn stad al opgeroepen te stoppen met deze roofovervallen. “Jullie hebben het imago van jullie eigen ras beschadigd,” aldus Michael Nutter.

De politiek stelde een avondklok voor tieners voor om de diefstallen een halt toe te roepen, tot onvrede van jongeren. Een andere geopperde oplossing behelst een strenger samenscholingsverbod.