Spring naar de content

Nog maar 5 ‘hops’ naar Obama

We dacht altijd zes telefoontjes verwijderd te zijn van Obama, maar dankzij internet, en met name Facebook, is onze afstand tot de Amerikaanse president verder verkleind. De universiteit van Milaan en Facebook berekenden dat u binnen 4,7 viavia-contacten bij iedere andere wereldburger kunt zijn. Binnen ons eigen land heeft u zelfs maar drie stappen nodig.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Karen Geurtsen

De theorie van de six degrees of separation werd in de jaren twintig voor het eerst geopperd door de Hongaar Frigyes Karinthy en later met het Small World experiment uitgewerkt door de Amerikaan Stanley Milgram. Toen er in 1993 een gelijknamige film uitkwam, werd het idee alom bekend.

Milgram experimenteerde in 1967 met de theorie door willekeurige Amerikanen in willekeurige staten de opdracht te geven een brief te sturen aan een andere willekeurige persoon. Als ze die niet kenden, dan moesten ze de brief aan iemand sturen van wie ze de kans groot achtte dat die hem of haar wel kende. Zo kwam Milgram uit op een gemiddelde van 5,5 hops.

Facebook meent dat er mede dankzij hen inmiddels nog maar 4,7 stappen tussen u en een eskimo op een pool, of een stamhoofd in een regenwoud zitten. Best knap, als je bedenkt dat nog geen kwart van de wereldbevolking toegang heeft tot het wereldwijde web.