Spring naar de content

Doutzen Kroes in het zwembad-incident

Geschiedenis is hot: op televisie (Andere Tijden, De Grote Geschiedenis Quiz), op de radio (O.V.T.), in de kiosk (Historisch Nieuwsblad, Maarten!), in de boekhandel (Geert Mak, Cees Fasseur, Annejet van der Zijl, Suzanna Jansen) en de laatste tijd ook steeds vaker in de bioscoop. Denkt u maar aan De Storm, De Bende van Oss, De Heineken Ontvoering of – vanaf vandaag te zien – Nova Zembla.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Natuurlijk, ook vroeger werden in Nederland wel films met historische thema’s gemaakt, maar meestal ging het dan om verfilmingen van ‘oorlogsboeken’ (Soldaat van Oranje, Het Meisje met het Rode Haar, De Aanslag, Oorlogswinter etc. etc.).

Dat de Duitse bezetting anno 2011 allang niet meer het enige historische thema is waarvoor we naar de bioscoop gaan, is een prikkelend gegeven. Niet in de laatste plaats omdat er nog heel veel Nederlandse geschiedenis is waarover we graag nog een keer een film zouden zien. Als we een paar suggesties mogen doen: how about… Revolutie! (over de mislukte coup van Pieter Jelles Troelstra), of Piraten (over de avonturen van zeezender Veronica) of Koekoeks Clan (over opkomst en ondergang van de Boerenpartij), of Wij waren de besten (over het WK van 1974, met Doutzen Kroes die het zwembadincident tot leven brengt) of… Nu ja, u heeft er zelf vast ook ideeën over.

Onderwerpen