Spring naar de content

‘Verschil premies zorgverzekeraars steeds kleiner’

Zorgwekkend bericht in het Financieele Dagblad vanmorgen: de verschillen tussen de zorgpremies van de vier grootste zorgverzekeraars zijn steeds kleiner geworden. Het verschil bedraagt niet meer dan twee tientjes. Dat blijkt uit onderzoek van de krant in samenwerking met de onafhankelijke vergelijkingssite Zorgkiezer.nl. Directeur Peter Ruys: “De belofte van marktwerking lijkt niet waargemaakt.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Hans Hoogervorst (VVD) zei als minister in 2005 dat alles beter zou worden. Het nieuwe zorgstelsel zou voor meer marktwerking zorgen. Waar is het misgegaan?
“Hoogervorst had verwacht dat de introductie van marktwerking in de zorg zou leiden tot concurrentie en lagere prijzen voor de consument. Niets is minder waar. Er wordt namelijk niet geconcurreerd op kwaliteit noch service en dus ook niet prijs. De afgelopen jaren zijn veel zorgverzekeraars met elkaar gefuseerd, nu zijn er nog maar vier grote concerns waar negentig procent van Nederland verzekerd is. Daarnaast hebben ze er weinig aan gedaan om de zorgkosten terug te dringen.”

Dus de markt is nu definitief verdeeld, dat lijkt op kartelvorming.
“De premies liggen inderdaad heel dicht bij elkaar, de vier meest populaire polissen hebben tot op de cent dezelfde prijs: 108,25 euro. Ik ga er niet vanuit dat deze verzekeraars dit bewust hebben gedaan, feit is wel dat de consument nu geen verschil meer ziet. En dat is een groot probleem, als de consument het verschil niet ziet, stappen ze niet over. Dat betekent dat de verzekeraars geen motivatie meer hebben om met scherpe prijzen en een goed zorgaanbod het verschil te maken. Dan kun je dus concluderen dat er van die beloofde marktwerking niets terecht is gekomen.”

Had de overheid het niet beter bij het Ziekenfonds en Particulier kunnen houden?
“Het idee van marktwerking in de zorg is op zich goed. Als je het Ziekenfonds had gehouden, had je nog steeds het probleem van stijgende kosten in de zorg gehad. Vergeet niet dat het nieuwe stelsel even heeft gewerkt. In 2006 stapte twintig procent van de consumenten nog over. Daar zijn de verzekeraars enorm van geschrokken, in 2007 klitten ze samen en leken de basispremies veel meer op elkaar. De verzekeraars schoten in een kramp terwijl ze juist veel meer hun best hadden moeten doen.”

Operatie marktwerking is dus niet geslaagd. Is dat de juiste diagnose?
“De verzekeraars hebben inmiddels aangegeven dat ze vanaf volgend jaar scherper zorg willen gaan inkopen bij bijvoorbeeld ziekenhuizen. Dat komt deels doordat minister van Volksgezondheid Edith Schippers daar druk op heeft gelegd. Misschien dat dat de situatie weer lostrekt. Daar komt bij dat wie zich niet bij een collectief heeft aangesloten, maar wel bij een grote verzekeraar zit, zich alsnog bij zo’n collectief kan aansluiten. Daar zijn kortingen tot tien procent te halen. Voor de aanvullende verzekeringen zijn er nog wel grote verschillen in prijs en dekking. Vergelijken blijft dus de moeite waard.”