Geen spat verouderd

wpk-admin 25 nov 2011 Cultuur

Het is net voorbij, de jaarlijkse campagne Nederland Leest. Deze keer werd geprobeerd om Remco Camperts Het leven is vurrukkulluk onder de aandacht van zo veel mogelijk mensen te brengen (zie ook het interview met Remco Campert in HP/De Tijd van 7 oktober). Leden van de openbare bibliotheken kregen het boekje cadeau. Voor de mensen die de campagne, of het gratis boekje, hebben gemist, is het goede nieuws dat er ook een speciale uitgave is verschenen. Een mooie, gebonden editie, met als extraatje een dvd met een Andere Tijden-aflevering over Het leven is vurrukkulluk.

De dvd, de uitgave, en ook de lofrede van Ronald Giphart zijn allemaal de moeite waard, maar belangrijker is de vraag: staat Camperts debuutroman, vijftig jaar nadat-ie verscheen, nog steeds overeind?

Antwoord: ja, en hoe.

Het zou kunnen dat ze bestaan, mensen die niet vrolijk worden van Het leven is vurrukkulluk, maar die mensen zou ik niet graag tegenkomen, en er moet iets ernstig met ze mis zijn.

Wat bij herlezing vooral opvalt, is hoe ‘los’ het geschreven is. Er staan woordspelingen in, bedachte interviews, hyperbolen, regieaanwijzingen, of meer een parodie op regieaanwijzingen ‘(Panda, nog steeds poëtisch)’, pagina’s lang volgehouden – allerlei grappen die bij een andere schrijver gemakkelijk flauw hadden kunnen worden, maar hier zijn ze stuk voor stuk geslaagd. Campert heeft precies de goede toon te pakken, en hij komt overal mee weg. Hij klinkt volstrekt natuurlijk, soepel, sympathiek, pretentieloos. Alsof het boek lachend, in één lange zit, is geschreven.

De vrije, losgeslagen generatie van Boelie, Mees en Panda wordt bespot, bekritiseerd, en verheerlijkt, allemaal tegelijk. En dat geldt ook voor de liefde, seks, en, waarom ook niet: het leven zelf. Campert neemt alles heel serieus én hij maakt alles belachelijk. Dat is absoluut geen tegenstelling, laat Het leven is vurrukkulluk nog maar eens zien. |

Remco Campert: Het leven is vurrukkulluk. Speciale uitgave van het CPNB, €10,-

Reageer op artikel:
Geen spat verouderd
Sluiten