Spring naar de content

Egyptenaren zullen de stemwijzer hard nodig hebben

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De Egyptenaren moeten vandaag maar liefst drie stemmen uitbrengen: twee op individuele kandidaten en één op een gesloten kieslijst, waarbij er gestemd moet worden op een partij of coalitie. Klinkt allemaal nog vrij behapbaar, maar dan te bedenken dat er gekozen moet worden uit 6.000 kandidaten en zo’n veertig partijen. De journalisten die vanochtend bij het kraaien van de haan bij de stemlokalen stonden, tekenden alvast één conclusie op: de meeste Egyptenaren hadden nog geen idee op wie ze zouden stemmen. De individuele kandidaten riepen weinig herkenning op en van de meeste partijen hadden ze nog nooit gehoord.

Voor deze goedwillende mensen in de rij is het al te laat, maar voor alle overgebleven twijfelaars (stemmen kan nog tot 18.00 uur Nederlandse tijd) is er een oplossing: de stemwijzer. Jazeker, die bestaat ook in Egypte. Er wordt dan wel niet gevraagd naar uw voorkeur voor openingstijden van winkels op zondag, maar wel ‘of een vrouw de president van Egypte zou kunnen worden’, ‘of er beperkingen moeten worden opgelegd aan de inhoud van boeken en films’, ‘of er beperkingen moeten zijn op het recht van demonstreren’ en ‘of er absolute vrijheid moet zijn om sociale en politieke issues te bespreken’. Die vragen vult u netjes in, waarna er een speciaal voor u geselecteerde kieslijst met kandidaten op het scherm verschijnt die u vervolgens een waardering moet geven op basis van ‘betrouwbaarheid’. Soms moet u over vier personen tegelijkertijd oordelen. Dan volgt een aanzienlijke lijst met nietszeggende partijen en tot slot moet u nog invullen op welke partij uw familie stemt. Klik op ok, en de informatie wordt regelrecht naar de veiligheidsdienst gestuurd.. Of zijn we nu te sceptisch?

Hoe dan ook, we wensen de Egyptenaren vandaag veel succes met het bepalen van hun keuze. Het zal niet makkelijk zijn.