Spring naar de content

Overal ter wereld rollen koppen

Marie-Antoinette en koning Lodewijk de XVI stierven door de Parijse guillotine, Johan van Oldenbarneveldt door een Haagse bijl. Onthoofding lijkt iets uit een andere tijd. Toch is deze antieke vorm van executie niet uitgestorven. In Mexico, Saoedi-Arabië, Spanje en de Verenigde Staten vonden onlangs nog decapitaties plaats. Een gruwelijk overzicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Mexico
In de bloedige strijd tussen de drugskartels van Mexico vallen dagelijks doden. Daarbij worden misselijkmakende vormen van executie niet geschuwd. Vaak dient het afhakken van ledematen of hoofden als voorbeeld: don’t mess with us! Vorige maand werd er een gruwelijk filmpje op internet geplaatst waarop te zien is hoe een lid van het Sinaloakartel wordt onthoofd door middel van een kettingzaag. Aangezien we u niet aanraden het filmpje te bekijken, vertellen we het u maar gewoon: zijn lotgenoot sterft eenzelfde dood, maar dan door toedoen van een kapmes.

Verenigde Staten
Samenwonen met je moeder, niet echt de droom van elke man. Al helemaal niet voor Thomas Lester Jr. De 53-jarige inwoner uit Jacksonville, Florida, besloot zijn moeder met messen, een hamer en een metalen pijp te vermoorden en hakte vervolgens het hoofd af. De buren ontdekten het lichaam van de 81-jarige vrouw in haar tuin onder een wit laken. De politie kon zoonlief eenvoudig arresteren: hij was gewoon thuis. In een verklaring aan de jury vertelde Lester Jr. dat zijn moeder “niet aardig was voor hem.” De rechter doet uitspraak op 5 december.

Nog een voorbeeld uit de Verenigde Staten: in de bossen nabij het paradijselijke dorpje Ashland, in de staat Oregon, heeft een onbekende dader een voorbijganger onthoofd. Een machete scheidde het hoofd bijna volledig van de rest van het lichaam van de 23-jarige student David Grubbs. De politie gaat er vanuit dat de dader moordde voor de kick, en dat hij geen relatie had met het slachtoffer. Er zijn vooralsnog geen sporen gevonden op het bospad waar de slachting heeft plaatsgevonden.

Saoedi-Arabië
Een drugsverslaafde broer met losse handjes maakte het leven voor vier Saoedische zussen zo zuur dat zij vorige week besloten hem gezamenlijk te onthoofden. De vader vond zijn zoon in een plas met bloed en belde de politie. Die rekende de vier zussen, die het huis waren ontvlucht, al snel in. In naleving van de shariawetgeving moet de vader bepalen of zijn dochters de doodstraf verdienen.

Elders in Saoedi-Arabië vond een publieke onthoofding plaats. Een Soedanese man werd beschuldigd van ‘tovenarij’ omdat hij een spreuk zou hebben uitgesproken die als uitwerking had dat een man zijn tweede vrouw zou verlaten. De religieuze politie arresteerde de buitenlander en veroordeelde hem in een geheim proces, waarin de Soedanees geen rechtsbijstand kreeg, tot de doodstraf. Op een parkeerplaats in Medina volbracht een beul het vonnis met een zwaard.

Spanje
Huiselijk drama in het Spaanse Gerona. Terwijl een vader zijn dochtertje van 18 maanden onthoofdde met een koksmes, zat zijn andere dochtertje in de kamer ernaast televisie te kijken. De man belde zelf de politie en verklaarde dat het peutertje bezeten was van de duivel. Enkele uren eerder hadden buren de man al naakt op het balkon zien staan terwijl hij de Satan aanriep.