Spring naar de content

Juppé doet een Donnertje: eurocrisis kan leiden tot oorlog

Terugkerend element wanneer Europa in zwaar weer verkeert: apocalyptische retoriek. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé deed eerder vandaag een duit in het zakje: de schuldencrisis in Europa kan leiden tot gewapende conflicten. Piet Hein Donner (CDA) deed het in het verleden ook al eens.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Volgens Juppé bevindt Europa zich in een ‘existentiële crisis’. “We hebben ons de afgelopen decennia wijsgemaakt dat het gevaar voor conflicten op het continent is verdwenen, maar daar ben ik niet zo zeker van,” aldus de Fransman. Daarnaast pleit hij – uiteraard – voor een diepere integratie van de eurozone. Piet Hein Donner zei precies hetzelfde in 2005 tijdens het debat over de invoering van de Europese Grondwet.

Op zaterdag 16 april 2005 zei Donner – toen nog minister van Justitie – tijdens een partijbijeenkomst in Ede dat oorlog op de loer lag bij een Nee tegen Europa. “Joegoslavië was meer geïntegreerd dan de Unie nu, maar de onwil en het onvermogen om onderlinge irritaties en wedijver te beperken, hebben in korte tijd tot oorlog geleid,” hield de christen-democraat zijn gehoor voor.

Vrijwel meteen bleek dat het Kabinet niet met één mond sprak. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (ook CDA) stelde in een reactie dat het niet zo’n vaart zou lopen. Bot noemde de argumenten van Donner ‘niet de mijne’ en zei meer te voelen voor een benadering van de ‘positieve kant’.

Onderwerpen