Spring naar de content

iPhone is tegen abortus

De Apple applicatie Siri is ooit bedoeld om door middel van spraakherkenning opdrachten uit te voeren. Kort na de lancering van de iPhone 4S stond Youtube al snel vol filmpjes waarop mensen de spot dreven met het programma. Vragen als “hoe dump ik een lijk?” en “Weet je een goede mop, Siri?” lieten zien dat de makers van Siri kleine grapjes hadden verborgen. Nu blijkt echter dat Siri naast grappig ook politiek geëngageerd is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Een Amerikaanse journalist vroeg aan Siri om de dichtsbijzijnde abortuskliniek op te zoeken. In plaats van een verwijzing naar Google Maps met daarop een van de zeven klinieken in Washington D.C. stuurde Siri de journalist naar een anti-abortuscentrum vijftig kilometer verderop.

Volgens een woordvoerder van Apple is er geen sprake van kwade opzet, maar genereert het programma simpelweg de meest gezochte locaties. Ook afspraken met lokale bedrijven zouden de zoekopdracht hebben kunnen beïnvloed. “We vinden nog steeds onderdelen van Siri die we kunnen verbeteren, en zullen dat ook doen de komende weken.”

Toch is het maar de vraag of Siri wel zo onschuldig is. Op de vraag “ben je tegenstander van abortus?” antwoord het programma “geen commentaar.” Verander je de vraag in “waarom ben je anti-abortus” dan antwoord de computerstem “Dat ben ik gewoon.”

Onderwerpen