Charitas

wpk-admin 2 dec 2011 Cultuur

Hoewel publicaties rond Pink Ribbon en Artsen zonder Grenzen voor wat ongewenste ruis zorgden, gaat de Commissie Crisissfeerbestrijding (CSB) de maand december in met een scala aan afleidingsmanoeuvres op het charitatieve vlak. De exposure voor de derde wereld werd adequaat afgewisseld met alarmeende aandacht voor diverse lichamelijke mankementen. Een hoogtepunt was het zondagmiddagprogramma Life 4 You. Daarin werd niet alleen bij iedere honderd sms’jes een kindarbeider gered uit de mijnen van Burkina Faso, maar droeg de populaire zanger Jeroen van der Boom ook nog eens een lied op aan het KWF. De Unicef-actie werd succesvol doorgezet in RTL Boulevard.

BNN droeg bij met een spelshow, De man met de hamer. Het geld werd ingezameld voor het Rode Kruis, maar dat kwam slechts even ter sprake toen realitysterretje Ymke zich voor honderd euro bereid verklaarde twee minuten over haar menstruatie te praten. De CSB heeft BNN verzocht meer aandacht te besteden aan het grotere wereldleed. Gunstig stak de thema-avond van de AVRO, Sta op tegen kanker, af tegen de ordinaire vrolijkheid van BNN. Jammer nou dat diezelfde AVRO meende op 1 december een hele themavond aan de crisis te moeten wijden op Nederland 3.

Met enthousiasme werd de komst van Femke Halsema in het speelveld begroet (namens Vluchtelingenwerk). Meer BN’ers (Angela Groothuizen tegen aids, Jaap Jongbloed voor het Liliane Fonds) zetten zich in. Ook ziektes als diabetes, COPD, multiple sclerose en alzheimer kregen zendtijd.

Het oproepen tot betrokkenheid bij zielige kindjes en het stimuleren van bezorgdheid om het eigen welzijn ziet de CSB als een goede methode om de paniek rond de euro te bestrijden. Het verzoenen met het eigen lot via het leed van anderen verdient de kwalificatie ‘perfecte strategie’.

Reageer op artikel:
Charitas
Sluiten