Spring naar de content

Jorritsma slaat OZB-pareltje in de wind

Politici doen het wel vaker, interviews geven aan kleine vakbladen. Die zijn vaak niet om door te komen, maar soms zit er een opvallende uitspraak tussen. Neem bijvoorbeeld de net uitgekomen Forum, het opinieblad voor ondernemers. Annemarie Jorritsma, VVD-burgemeester van Almere  en voormalig vicepremier, maakte daarin wel een heel opmerkelijke draai over de onroerendezaakbelasting (OZB). Over de sterke stijging merkt zij op: "Gemeenten zullen daar dan ook wel een goede reden voor hebben."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het landelijke partijstandpunt van de VVD is al jaren ongewijzigd: de OZB moet niet omhoog en het liefst helemaal verdwijnen. Tijdens het partijcongres in 2002 trok Jorritsma gezamenlijk met Gerrit Zalm ten strijde om de afschaffing van de OZB in het verkiezingsprogramma te laten. Dit standpunt noemde zij destijds 'de parel van het programma' en 'het enige waarmee je iets adequaats kan doen tegen de armoedeval'.

De lokale VVD-organen roepen al jaren dat de gemeentes zelf de hoogte van de OZB moeten kunnen bepalen. Jorritsma bestreedt deze sentimenten. Tijdens een FNV-congres in 2002 zei ze dat gemeenten de inkomenspolitiek aan het Rijk moeten overlaten.

Nu Jorritsma voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is, springt ze opeens in de bres voor het lokale bestuur. "Ondernemers moeten in de gemeenteraad aan de bel trekken. Daar worden de besluiten hierover genomen. Zo werkt onze democratie." En even later: "Weet u dat ik nog nooit een individuele ondernemer ben tegengekomen die klaagde over de hoogte van de OZB?"

Het heeft er alle schijn van dat Jorritsma afstand heeft gedaan van haar pareltje. "Op de totale uitgaven van bedrijven zijn OZB-lasten peanuts." Dat klinkt heel anders dan 'het enige adequate middel tegen de armoedeval'.

Onderwerpen