Keuken- & andere prinsessen

wpk-admin 2 dec 2011 Cultuur

Waarin recepten voor succes op vele wijzen vorm kunnen krijgen.

Vorige week was de eerste Women’s Conference Europe in zo’n bijpassende locatie van staal en glas aan het IJ. Met de zegen van Big Sister Neelie Kroes, die de opening vanaf een groot videoscherm verrichte. Zelf zouden we het nooit zo formuleren, maar volgens het onlangs verschenen ‘bloeddoddige’ handboek van Marianne Zwagerman zijn zulke bijeenkomsten (à raison van 95 euro) verspilling van energie: “Wat je echt niet (echt nooit!) moet doen, is je aansluiten bij vrouwennetwerkclubjes. (-) Blijf weg bij dit soort kansloze bijeenkomsten. Ren weg uit het kippenhok en investeer je tijd liever in contacten met machtige mannen.” Laurentien van Oranje, die strikt genomen goed naar Zwagerman heeft geluisterd, kwam als nummer twee, na Neelie dus. Verschil moet er zijn. De prinses, in bijpassende polaire pantalon, was met mannie naar de Noordpool afgereisd en deed nu verslag van haar nieuwe inzichten. Het blijft fascinerend om te zien hoe zo’n privétripje van Laurentien in een praatje van twintig minuten vakkundig wordt geëxtrapoleerd naar persoonlijke groei van alle toehoorders. Een zaal vol dames ervaart dat collectief zo. Chapeau!

Hanna Verboom is de gedroomde spreker op zo’n bijeenkomst. De actrice is het kind van twee ontwikkelingswerkers en heeft jarenlang in Afrika gewoond. Verboom leidt de weg met het nieuwe engagement: via Facebook. Kwestie van bij de juiste welwillende pagina’s op ‘Like’ klikken, en je vriendinnen hetzelfde laten doen.

Voor een contingent prinsesjes van een andere soort begaven we ons naar een presentatie van een kookboek in Amsterdam-Zuid.

Op foto vier neemt Julius ‘Topchef’ Jaspers het eerste exemplaar in ontvangst van Zonde & Berouw, een co-productie van Tom Kellerhuis en Marion Pauw – bien étonnés de se trouver ensemble. De eerste is voormalig kunstchef van HP/De Tijd, die van de ene dag op de andere besloot chef de cuisine te worden. Hij bracht het tot uiensnijder in de keukenbrigade van Hans Haas, de beroemdste kok van München. Voor een sterrenkok heeft Tom zijn stap te laat gezet, maar hij kan geweldig schrijven over de details van dit heroïsche echec. De hapjes werden overigens perfect opgediend door een professionele cateraar, geheel volgens het recept van Marion en Tom.


Foto vijf is van de keukenprinses met Marian Mudder, die behalve actrice in Baantjer ook auteur is van een roman waarin lust en kookkunst elkaar moeiteloos afwisselen. Last but not least: freelancejournaliste Margriet Marbus en heur vriendin Danielle Vinjé.

De laatste is volgens Quote een getalenteerd tiepje dat geblinddoekt alle genomineerden van de Quote 500 herkent en bij de voornaam noemt. La Vinjé is voormalig uitbaatster van Secrets International en Promises International; de betere adresjes voor vermogende heren die niet alleen op stap willen in respectievelijk Amsterdam en Dubai. Kortom: een uiterst succesvolle, moderne vrouw. Was beslist een goede keuze geweest voor The Women’s Conference Europe.

Reageer op artikel:
Keuken- & andere prinsessen
Sluiten