Onze onomstreden nummer één

Frank Poorthuis 2 dec 2011 Leven

Mooie tradities zijn er om te koesteren. Soms ook om te lanceren, hoe tegenstrijdig dat misschien ook klinkt. Wij voelden dit najaar ernstige behoefte om de Nederlander van het jaar te kiezen. En het mooie van zo’n idee is, als je een eigen blad hebt zoals wij, dat je dat ook kunt doen.

Dat werden verhitte discussies, kan ik u vertellen. Ik was blij dat we hier in mijn kamer begonnen met koffie en taart. Wat er later in het café bij bier en wijn bij de informele evaluatie over tafel is gegaan, ga ik u niet onthullen. Ga maar eens na hoe het bij u thuis zou toegaan als u een toptien van dit jaar mocht of nee, moest maken. En dan nog een nummer één aanwijzen.

Maar het werd vooral vrolijk. En leerzaam. Want in één keer rolt het hele jaar aan je voorbij, met alle hoogte- en dieptepunten, klein en groot leed. Doden mochten niet op de lijst, dus een paar helden vielen af. En je moest dan wel levend zijn voor een nominatie, maar niet per se geliefd; ergernis opwekken bij hele volksstammen is tenslotte ook een kwaliteit.

Burgerlijk ongehoorzaam als wij zijn, was een Nederlands paspoort geen vereiste, maar om de boel overzichtelijk te houden was aanwezigheid in het Nederlandse nieuwsspectrum dat weer wel. Dus geen helden van het Tahrirplein, geen DSK of zijn kamermeisje, geen WikiLeaks-voorman, geen vrouwelijke Nobelprijswinnaars.

Grappig genoeg, of laat ik het een positief teken van de tijdgeest noemen op een redactie die genoeg moderne vrouwen telt, grappig genoeg dus kwam pas toen we de groslijst af hadden iemand op het idee om te kijken hoe de man-vrouwverhouding is.

Die is slecht, kan ik u melden. Heel slecht. Dus als u daar op wilt reflecteren, krijgt u volgende week alle ruimte. Maar wij discrimineren niet, positief noch negatief. En zo’n lijst is uiteindelijk wat-ie is: de weergave van een vol nieuwsjaar waarin de vrouwen blijkbaar het minst op de voorgrond zijn getreden. Er is inmiddels genoeg geschreven ter verklaring van dat feit: gebrek aan machismo, glazen plafond, andere kwaliteiten. Kiest u maar.


Wij vinden onze nummer één onomstreden. Maar daar mag u ook gerust met ons van mening over verschillen. Dat is het leuke van zo’n lijst.

Reageer op artikel:
Onze onomstreden nummer één
Sluiten