Spring naar de content

Oefent PvdA-burgemeester druk uit op Leeuwarder Courant?

PvdA-burgemeester Aleid Wolfsen heeft inmiddels bewezen dat het niet verstandig is om druk op kranten uit te oefenen. Dat geeft namelijk een boel heibel. Het lijkt er echter op dat zijn collega Ferd Crone uit Leeuwarden die lessen niet ter harte heeft genomen. “Woedend pakte hij de telefoon en belde hoofdredacteur Hans Snijder.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De controverse begon op woensdag 26 oktober toen burgemeester Crone (oud-Kamerlid voor de PvdA) in de Leeuwarder Courant las dat Friese bedrijven nog niets gezien hadden van een Chinese orderstroom van 30 miljoen euro. Burgemeester Crone had de order binnengehaald tijdens een handelsmissie naar de zusterstad Liyang. Niets van dat dus, het ‘geloof ebt weg’, [[popup file=”2011-12/lc.jpg” description=”schreef de krant” align=”inline” ]].

Volgens weblog Liwwadders belde Crone vervolgens woedend LC-hoofdredacteur Hans Snijder. Die stormde vervolgens met veel lawaai zijn redactie op vanwege de publicatie over Chinese contracten die al dan niet getekend zouden zijn. Snijders’ snelle actie op grond van één bron (de burgemeester) bleek onbesuisd. Hij uitte zijn kritiek op de redactiezaal ten overstaan van lieden die zich van geen kwaad bewust waren. Bovendien bleek er achteraf niet zoveel mis te zijn met de publicatie.

Crone geeft toe vaker met de krant te bellen over hem onwelgevallige publicaties: “Als ik iets verkeerd zie staan in de krant, dan bel ik op. In het verhaal over het tekenen van contracten door de Chinese delegatie die hier toen op bezoek was, stonden fouten. Dan bel ik dus op.” In geen van deze gevallen zag de krant de noodzaak tot rectificatie. Meer leest u bij Liwwadders.

Hans Snijder herkent zich niet in de berichtgeving van Liwwadders, zegt hij tegen HP/De Tijd. “Ik begreep van collega’s dat ze dat wel hadden willen zien, zo’n ontketende hoofdredacteur. Maar ik ben dus niet de redactievloer opgestormd. Het is een vreemd verhaal.” Wel klopt het dat burgemeester Crone contact zocht met Snijder over het China-verhaal. “En dat werd een stevige discussie. Uiteindelijk werd het agree to disagree. We blijven achter ons verhaal staan.”

Vindt Snijder het wenselijk dat Crone met de krant belt over hem onwelgevallige artikelen? “We staan hem te woord zoals we met elke lezer doen. Het is ook niet zo dat de burgemeester voortdurend aan de lijn hangt. In de ruim twee jaar dat ik hoofdredacteur ben is dat drie keer gebeurd. En we hebben nog nooit gerectificeerd naar aanleiding van zo’n belletje.” Geen toestanden zoals in Utrecht met Aleid Wolfsen dus? “Haha, neen. Er is geen grens overschreden. Dit soort contacten zijn juist de kracht en de charme van de regionale journalistiek.”

Onderwerpen