Sex degrees

Jojanneke van den Berge 2 dec 2011 Leven

Ik heb 1.048.540 seksuele partners gehad. Dat vertel ik altijd graag aan nieuwe liefdes als ze daarom vragen. Goed, het is een sommetje van internetrekenmachine Sex Degrees of Separation. De calculatie berust op het idee dat als je met iemand naar bed gaat, je eigenlijk ook met al zijn of haar vorige bedpartners tussen de lakens duikt, en dus ook weer met de partners van die partners, enzovoort (use a condom!). Voor de meeste mannen geldt dat elk getal te hoog is (seksexpert Tracey Cox: “Als je ‘vijf’ zegt, zijn dat er vier te veel”), dus waarom dan niet meteen een miljoen.

De moraal houdt de losser wordende seksualiteit niet bij, blijft hangen als een bekraste langspeelplaat. Mannen die vrijelijk de liefde bedrijven zijn casanova’s, vrouwen die datzelfde doen slettebakken. Gaap. Wordt een beetje saai, niet? Ons seksgedachtegoed leunt nog altijd op Hoe hoort het eigenlijk?, de etiquettehandleiding van Amy Groskamp-Ten Have uit 1939, de basis van Jort Kelders jongste tv-programma. “Het meisje dat er geen enkel bezwaar in ziet zich door Jan en alleman te laten afzoenen, degradeert zichzelf,” vond Groskamp-Ten Have. “Zij maakt zichzelf goedkoop en het gevolg zal niet uitblijven… Cavaliers zal zij altijd genoeg kunnen krijgen, maar de jonge man die een levensgezellin zoekt, zal haar voorbijgaan.”

De helft van de vrouwen liegt hierom over haar bedpartners, of doet zichzelf tekort. Ik heb vriendinnen wier vriend denkt dat zij slechts geslapen hebben met eenvijfde van het werkelijke aantal. En ook vriendinnen die balen van onvrijwillig kuis gedrag: “Ik gvd braaf doen tijdens mijn studententijd omdat ik bang was als slet te boek te staan. En nu ben ik getrouwd en zit ik met een rottige seksscore van vier.”

Maar het is niet eens het zogenaamd onzedige van vrouwelijke promiscuïteit dat het pijnpunt vormt voor mannen, ontdekte ik na wat ondervragingen. Dat blijkt gewoon een makkelijke verbloeming. In werkelijkheid maakt het vergelijkingsmateriaal hen onzeker. “Hoe meer mannen een vrouw heeft gehad, hoe meer je hebt om tegen op te boksen, hoe meer er beter kunnen zijn dan jij, hoe eerder je door de mand kan vallen als seksgod,” geven verscheidene vrienden toe. Van een ietwat hogere lat in bed kan toch niemand slechter worden.

Het lijkt mij dat als je van iemand houdt, je diens geheel wilt omarmen. Ook het aantal bedpartners hoort daarbij. Kunstenares Tracey Emin maakte er een aardig kunstwerk van: Everyone I Have Ever Slept With 1963-1995. Een tent volgeplakt met alle namen van de mensen met wie zij het bed had gedeeld; iets meer dan honderd. Hier zaten overigens ook gewoon mensen bij met wie ze letterlijk had geslapen, zoals haar oma. We zouden allemaal zo’n tentje moeten hebben voor nieuwe liefdes: “Ga maar even kijken. En als je het niks vindt, kun je er via de achteruitgang uit.”

Reageer op artikel:
Sex degrees
Sluiten