Clarkson deelt wéér uit: ‘zelfmoordenaars zijn egoïstisch’

bas paternotte 3 dec 2011 Cultuur

Topgear-presentator Jeremy Clarkson kwam deze week maar liefst tweemaal in opspraak. Eerst schokte hij de Britten met een pleidooi om stakende ambtenaren in het bijzijn van hun familie neer te schieten, vandaag schrijft hij in zijn column in The Sun dat zelfmoordenaars egoïstisch zijn en voor vertragingen zorgen. De controverse is een rode lijn in de carrière van Clarkson.

De autojournalist Clarkson steekt zijn mening nooit onder stoelen of banken. En het hoeft dus niet altijd over auto’s te gaan. In 1998 klaagde Hyuandai bij de BBC omdat Clarkson de medewerkers op een autoshow ervan had beschuldigd dat zij hond hadden gegeten. De verkopers van BMW werden tijdens dezelfde gelegenheid Nazi’s genoemd. In april 2007 was Clarkson onderwerp van gesprek in het Maleisische parlement. Hij had over de makers van de Perodua Kelisa gezegd dat de auto is gebouwd ‘in de jungle’ door mensen die ‘schoenen gemaakt van bladeren dragen’. In 2009 wist hij maar liefst tweemaal toenmalig premier Gordon Brown te beledigen. In februari dat jaar noemde hij hem een ‘one-eyed Scottish idiot’, wat Clarkson op stevige kritiek kwam te staan van The Royal Institute of Blind People. In de zomer dat jaar noemde hij de Eerste Minister een ‘silly cunt‘.

[[image file=”2011-12/clarkson.jpg” align=”left” ]] Meer uitspraken van Clarkson door de jaren heen. Over de rol van de overheid is hij duidelijk: ‘Build park benches and that is it‘. Zo heeft hij zich uitgesproken tegen de Britse anti-rookwetten en het verbod om te jagen op vossen. Maar Clarkson ergert zich aan meer. Zo heeft hij een pesthekel aan milieuactivisten en Greenpeace. Ondertussen is hij zich wel bewust van de verandering van het klimaat en vindt hij dat slechte zaak. Maar, en nu komt het, daar maakt hij dus een grap van: ‘Let’s just stop and think for a moment what the consequences might be. Switzerland loses its skiing resorts? The beach in Miami is washed away? North Carolina gets knocked over by a hurricane? Anything bothering you yet?‘ Deze benadering van de klimaatproblematiek noemt hij het Clarkson Syndrome.

Van de Amerikanen moet Clarkson ook niet al teveel hebben. Hij noemt de VS de ‘United States of Total Paranoia’ . Of in de woorden van Clarkson: ‘That one needs a permit to do everything except for purchasing firearms‘. Over president Barack Obama is hij ook niet te spreken. Volgens hem denken de Amerikanen dat de president “een mix van Jezus, Moeder Theresa en Martin Luther King” is.

Resumerend: Clarkson heeft weinig moeite met grappig bedoelde racistische uitspraken, is voor een kleine overheid, heeft zijn eigen klimaatvisie en ziet de Amerikanen niet zitten. Eén ding is duidelijk: hij heeft de controverse aan zijn kont hangen. Maar, toen Tony Blairs spindoctor Alastair Campbell bij Top Gear te gast was zei Clarkson iets opmerkelijks: “I don’t believe what I write, any more than you believe what you say.”  Is het mogelijk dat Clarkson al die jaren de kijker voortdurend een rad voor de ogen heeft gedraaid?

Foto: Ed Perchick

Reageer op artikel:
Clarkson deelt wéér uit: ‘zelfmoordenaars zijn egoïstisch’
Sluiten