Spring naar de content

Wildersgate: Recourt (PvdA): ‘Dit zijn Nixon-praktijken’

Opmerkelijke eerste uitzending van het drieluik ‘Het proces Wilders’ afgelopen maandag. In de hoofdrol Maxime Verhagen die als minister van Buitenlandse Zaken wilde dat PVV-leider Geert Wilders bespioneerd zou worden vanwege zijn aangekondigde film Fitna. PvdA, D66 en GroenLinks willen een spoeddebat over de kwestie. Jeroen Recourt (PvdA): “Het gaat hier over het functioneren van de democratie.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Omroep Human meldde maandagavond dat Verhagen destijds via de AIVD of bewakers van Wilders wilde achterhalen wanneer Fitna zou uitkomen en wat daarin te zien was. Toch blijven er nog veel vragen over. Heeft Ernst Hirsch Ballin (CDA) écht aan Geert Wilders gevraagd om zijn film niet uit te zenden? Klopt het inderdaad dat de Landsadvocaat – buiten de ministerraad om – om een advies is gevraagd inzake een uitzendverbod op de film? En de belangrijkste vraag: wilde Maxime Verhagen daadwerkelijk dat de AIVD zich op Wilders ging richten? Recourt vroeg vanmiddag met steun van D66 en GroenLinks een spoeddebat aan.

Het Nederlandse Watergate noemde Elsevier-columnist Afshin Ellian deze kwestie. Maxime Verhagen in de rol van Richard Nixon?
“Met dien verschille dat Verhagen niet is geslaagd in zijn opzet. Guusje ter Horst weigerde als minister van Binnenlandse Zaken mee te werken, datzelfde geldt voor toenmalig Nationaal Coördinator Tereurbestrijding Tjibbe Joustra. Maar de intentie was er en dat is zorgelijk. Het gaat hier over het functioneren van de democratie. Politici die de geheime diensten op elkaar inzetten is een doodzonde. Het was een van de redenen waarom Nixon moest aftreden.”

U bent aan het stoken binnen het gedoogvehikel, meneer Recourt. Verhagen versus Wilders!
“Haha, dat is een gunstig bij-effect zou je kunnen zeggen. Maar het is echt een heel serieuze kwestie dit. Het moet uitgesloten zijn dat de inlichtingendiensten leden van de Staten-Generaal afluisteren of volgen. Daarnaast vind ik dat de bemoeienis van bewindspersonen met dergelijke opdrachten ongewenst is. Daarnaast vind ik het opmerkelijk dat Wilders, op een tweet na, zich doodstil houdt.”

Een collega van u noemde Verhagen ooit een rat…
“Maxime Verhagen is een minister die door roeien en ruiten gaat. Dat heeft hij gemeen met het huidige kabinet.”   

Zou het kunnen dat de AIVD nu Kamerleden in het vizier houdt?
“Van dit soort dingen wordt je altijd heel erg paranoïde, aan de andere kant kan ik het mij niet voorstellen. Daarom willen we ook opheldering en hebben we minister Donner om een overzicht gevraagd: zijn er de afgelopen tien jaar Kamerleden gevolgd of afgeluisterd door de AIVD? Daarnaast wil ik weten hoe het staatsrechtelijk in elkaar zit. Was het wel aan Verhagen om direct in contact te treden met de NCTb?”

Hij wilde dat de beveiligers van Geert Wilders gingen spioneren.
“Precies, ik weet niet eens of dat wettelijk wel kan. Maar je zet die mannen dan ook nog eens voor een vreselijk dilemma. Dat kun je niet van ze vragen, de man die ze moeten beschermen ook nog eens bespioneren. Dat deugt niet, dat zijn Nixon-praktijken.”