Spring naar de content

Biografie Ed van Thijn in de maak

Literatuurwetenschapper Solange Leibovici gaat een biografie schrijven over Ed van Thijn. Opmerkelijk, omdat de oud-PvdA politicus en -burgemeester een aardige stapel autobiografische boeken heeft geschreven. Het boek, met de werktitel Ed van Thijn. Van Westerbork naar Herengracht 502, moet over twee jaar klaar zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Van Thijn heeft met de jaren 17 boeken geschreven waaronder een misdaadroman. Zijn eerste boek was Dagboek van een onderhandelaar over de formatie van 25 mei tot en met 11 november 1977. Ondanks een verkiezingswinst van de sociaal-democraten kwam het vurig gewenste tweede kabinet Den Uyl er toch niet. Van Thijn gaf de schuld aan Van Agt en Wiegel, die laatste ontkent dat. Zie daar het probleem van de autobiografie, het is all in the eye of the beholder.

Leibovici heeft twee doelen met haar biografie. Allereerst wil ze weten hoe het autobiografische werk van Van Thijn zich verhoudt tot de werkelijkheid. Daarnaast wil ze weten of het autobiografisch schrijven ‘werkelijk inzicht verleent in de eigen persoonlijkheid, en dus als een vorm van therapie kan worden beschouwd’.

“Als joodse jongen heeft hij hele indringende ervaringen meegemaakt in de oorlog: hij heeft veel familieleden verloren en op achttien verschillende adressen ondergedoken gezeten. Psychoanalytisch is dat heel interessant. Zo wil ik in de biografie aandacht schenken aan de vraag hoe het kan dat iemand met zulke ervaringen toch zo’n enorme carrière kan maken,” zegt Leibovici tegen Folia.

Foto: Bert Verhoeff / Anefo

Onderwerpen