Net niet-glamour

wpk-admin 9 dec 2011 Cultuur

Het is altijd gevaarlijk als helden het in nieuwe richtingen gaan zoeken, helemaal als ze zich in andere kunstvormen gaan uiten. Voor je het weet vallen hun uitstapjes tegen, en is de rest van hun werk voorgoed besmet.

De Italiaanse filmregisseur Paolo Sorrentino is zo’n held. Le conseguenze dell’amore is een film om jaarlijks terug te kijken, op verjaardagen cadeau te doen en je vrienden herhaaldelijk over door te zagen. Ook Sorrentino’s andere films, zoals L’uomo in pi en het meer recente Il divo, zijn zeldzaam sterk.

Dat hij een verhaal kan verbeelden en dialogen kan schrijven, is bekend: voor bijna al zijn films schreef Sorrentino de scripts. Maar een roman?

De hoofdpersoon, Tony Pagoda, alias Tony P., doet sterk denken aan Tony Pisapia, een van de hoofdpersonen uit L’uomo in pi (onvergetelijke, fijn schmierende rol van Toni Servillo). Tony P. is een over het paard getilde nachtclubzanger, een ijdele, ranzige genotzoeker, die zichzelf graag op een voetstuk plaatst, maar Sorrentino weet hem vanaf het begin sympathiek te maken. Tony’s intelligentie en zijn cynische gevoel voor humor maken alles verteerbaar.

Iedereen heeft gelijk is een lange monoloog van Tony; hij richt zich rechtstreeks tot de lezer. Vol sombere agressie vertelt hij over de troosteloze net niet-glamour van de B-artiest, over zijn mislukte huwelijk en zijn ware liefde, over zijn vlucht naar Brazilië en zijn hekel aan zijn vaderland. De oneliners zijn af en toe een tikje cryptisch (‘als je de muren van de emotie neerhaalt, wordt het leven een kerstbal’), maar echt storend is dat niet – daarvoor is Tony’s gekanker te vermakelijk (“Wat is een stad anders dan een aaneenschakeling van lelijke gebouwen”).

Iedereen heeft gelijk is verfrissend, 350 pagina’s lang – een boek om op verjaardagen cadeau te doen, bijvoorbeeld aan vrienden die Le conseguenze dell’amore al een paar keer in huis hebben.


Paolo Sorrentino: Iedereen heeft gelijk. Vertaling: Etta Maris. Lebowski, €19,95. Ook via ako.nl.

Reageer op artikel:
Net niet-glamour
Sluiten