Spring naar de content

Wordt dit uw laatste kerst samen?

In een relatie hoef je niet te blijven als het niet werkt. Maar we willen allemaal wel graag dat het werkt. En daarom wordt er een onophoudelijke stroom van boeken over relaties uitgegeven – en wellicht worden die ook wel eens gelezen. Allemaal over hoe moeilijk het vinden, en vervolgens behouden van een relatie is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

Neem: De liefdesmarkt, Niet alleen maar single, Liefde in tijden van eenzaamheid, Spontaan, leuk & gezellig, De zomer zonder mannen, Het romantisch misverstand, De onverzadigbare vrouw en de afwezige man, Geluk in de liefde, Wat wil de vrouw (het vervolg op Wat wil de man) en het vertaalde Alles over de liefde.

Dit is nog maar een selectie van wat er dit kalenderjaar in Nederland uitkwam. Ze pretenderen allemaal anders te denken over liefde, eerlijker te zijn, nu eens echt te zeggen waar het op staat en hoe het moet. Je kunt de hele stapel doorwerken, in de praktijk werkt het meestal toch een tikkie anders – zonder te ontkennen dat er interessante inzichten in sommige van deze boeken zitten.

Hoe het écht zit tussen u en uw partner, merkt u tijdens kerst. Volgens een onderzoek dat eens gehouden werd door scheidingsadvocaten, doen de meeste mensen die uit elkaar gaan dat net iets na de feestdagen. Hun verklaring: mensen zitten op elkaars lip, spanningen kunnen daardoor oplopen. Logisch – drie dagen onder de boom zitten met iemand die niet echt van je houdt is nog erger dan daar alleen zitten. Tussen het feestgedruis en de lichtjes door, tussen de terugblikken en goede voornemens in, steekt een slecht huwelijk pijnlijk af.

En dat is maar goed ook, dat het duidelijk wordt. Laat deze maand opnieuw een tijd voor bezinning zijn, lees desnoods een stapeltje relatie-zelfhulpboeken als u twijfelt. Laat kerst het moment van de waarheid zijn en schaam u niet als u er daarna de brui aan geeft als dat nodig is. U zult, wederom, niet de enige zijn.