Terrorisme: Er is meer dan Guantánamo

bas paternotte 11 dec 2011 Politiek

Al jarenlang is er grote kritiek op Guantánamo Bay, het Amerikaanse gevangenenkamp op Cuba waar terreurverdachten worden vastgehouden. President Obama had beloofd het kamp te sluiten maar dat is vooralsnog niet gebeurdThe New York Times deed onderzoek en kwam er achter dat Guantánamo langzaam leegloopt en dat het merendeel van de terroristen vast zit in federale gevangenissen.

De reden daar voor is vooral een financiële. Een gevangene op Gitmo kost de Amerikaanse belastingbetaler jaarlijks 800.000 dollar, een in een federale gevangenis gedetineerde terrorist ‘slechts’ 25.000 dollar. Op Guantánamo zitten nu 171 (vermeende) terroristen vast, in de reguliere gevangenissen op het Amerikaanse vasteland 362 veroordeelde terroristen. Eén van de andere reden daarvoor is dat Guantánamo een militaire operatie is. De terroristen zijn krijgsgevangenen en worden berecht onder het militaire recht wat aanzienlijk meer tijd kost dan onder het Amerikaanse strafrecht.

Enfin, interessant leesvoer voor op deze grijze zondagmiddag. Wellicht ook voor de Nederlandse terreurverdachte Sabir K. Nederland wil hem uitleveren aan de Verenigde Staten maar daar is de vermeende terrorist tegen in beroep gegaan. Hij zou ook zijn gemarteld in Pakistan.

Het uitgebreide verhaal leest u in The New York Times. Inclusief een interview met de Amerikaanse terrorist Randall Todd Royer die na tot de islam bekeerd te zijn nu Ismail heet. “I crossed the line and, in my ignorance and phenomenally poor judgment, broke the law.”

Reageer op artikel:
Terrorisme: Er is meer dan Guantánamo
Sluiten