Spring naar de content

Time: de demonstrant is de persoon van het jaar

 Het is sinds 1927 een terugkerend moment in internationaal bladenland: Time magazine dat the Person of the year uitroept. Ditmaal: de demonstrant.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Volgens het blad was de Tunesiër Mohamed Bouazizim de eerste die voldeed aan het profiel. De 26-jarige straatverkoper stak zichzelf op dinsdag 4 januaria in brand en zorgde daardoor voor een golf van protesten door het hele land. Die protesten breidden zich als een inktvlek uit door de regio waardoor ook in Egypte en Libië revolutie uitbrak. De Arabische lente was een feit. 

Er zijn vier runner-ups dit jaar: admiraal William McRaven, verantwoordelijk voor de operatie die leidde tot de dood van Osama Bin laden, de Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei, de republikeinse afgevaardigde Paul Ryan die wordt gezien als één van de belangrijkse politici van de GOP op dit moment en Kate Middleton die verder geen introductie behoeft. Ook al hadden sommigen ter redactie liever gezien dat haar charmante zuster Pipa de eer te beurt viel.

De traditie gaat terug tot 1927 toen Time als Man of the year vliegtuigpionier [[popup file=”2011-12/lindbergh.jpg” description=”Charles Lindbergh” align=”inline” ]] op de cover zette. President Franklin D. Roosevelt stond driemaal op de cover: in 1932, 1934 en 1942. Meer omstreden was [[popup file=”2011-12/hitler.jpg” description=”Adolf Hitler” align=”inline” ]] die in 1938 Man of the year werd.

Het tijdschrift kreeg veel kritiek toen ayatollah Khomeini in 1979 [[popup file=”2011-12/khomeini.jpg” description=”de cover” align=”inline” ]] sierde. Na de aanslagen in 2001 in New York zag het tijdschrift ervan af Osama Bin Laden op de cover te zetten, dat werd uiteindelijk de New Yorkse burgemeester [[popup file=”2011-12/guiliani.jpg” description=”Rudolph Giuliani” align=”inline” ]].

Onderwerpen