Progressieve held Obama tekent omstreden militaire wet

bas paternotte 15 dec 2011 Politiek

President Barack Obama tekent binnenkort een wet die het mogelijk maakt Amerikanen aan te houden en te interneren zonder proces. Politie en Justitie staan er verder buiten, militairen maken de dienst uit vanaf nu. Het is geen verrassing, eerder verlengde Obama al de omstreden Patriot Act met vier jaar.

We will hunt down the enemy, we will find the enemy, and we will kill the enemy. (-) Which is why I urge you – I implore you. Do not consider this as an option.” Wijze woorden van generaal William Devereaux (Bruce Willis) in The Siege. In de film uit 1998 gaat New York gebukt onder terroristische aanslagen. De Amerikaanse president kondigt ondanks Devereaux’ waarschuwing de staat van beleg af waarop de generaal de stad verandert in een soort van concentratiekamp en door roeien en ruiten gaat om de terroristen te pakken. Dat scenario wordt realiteit als het aan Barack Obama ligt.

De wet doet één van de verkiezingsbeloften van Obama teniet: de sluiting van Guantánamo Bay. Zo wordt het verboden om terreurverdachten uit Guantanamo Bay over te brengen naar de Verenigde Staten. Tevens wordt het moeilijker Guantánamo-gevangenen over te dragen aan derde landen die bereid zijn hen op te nemen. Obama was voornemens zijn veto tegen de wet uit te spreken maar doet dat toch niet. Dat Obama de wet tekent komt niet als een verrassing. In mei dit jaar verlengde hij al de omstreden Patriot Act met vier jaar.

Mensenrechtenorganisaties in de Verenigde Staten zijn boos op Obama omdat hij het leger tegen de eigen bevolking wil inzetten. Zelfs de regering van Bush de Jongere is nooit zover gegaan aldus Human Rights Watch: “It’s something so radical that it would have been considered crazy had it been pushed by the Bush administration” zegt HRW’s Tom Malinowski tegen The Guardian. Yes we can, moet Obama gedacht hebben.

Een mogelijk voorproefje van Obama’s Amerika ziet u hier onder.

Reageer op artikel:
Progressieve held Obama tekent omstreden militaire wet
Sluiten