Manuel Venderbos:

Erik Zwaga 16 dec 2011 Leven

Van zijn vader leerde EO-presentator Manuel Venderbos (1976) dat een auto de slechtst mogelijke investering is: zodra je de showroom uit rijdt, is hij al minder waard. Venderbos: “Daarin geef ik hem groot gelijk. Ik beschouw een auto als een nood-zakelijk kwaad. Hij moet goed en degelijk zijn en me veilig van A naar B brengen. Ik rij het liefst een automaat, zoals deze Volkswagen Polo, want dat vind ik comfortabel. Mijn Polo is een prettig stadskarretje dat je overal makkelijk parkeert. Als het even kan moet een auto airco, elektrische ramen en centrale deurvergrendeling hebben. Verder boeit het me eigenlijk niet.”

Zijn eerste auto kocht hij met twee vrienden op Marktplaats. “We hadden allemaal 125 gulden ingelegd en zochten een oude gare bak waarmee we door Europa wilden trekken. Het werd een goudkleurige Ford Granada. De eerste sliep in de achterbak, de tweede op zijn luchtbedje op het dak en de derde in de auto. We overnachtten op parkeerplaatsen, dat scheelde ons als arme studenten weer geld voor een camping.”

Lachend: “Gelukkig hoef ik mijn eigenwaarde niet uit een auto te halen. Ik heb jaren rondgereden in een vijftien jaar oude Nissan Micra, vol roest en deuken. Reed prima. Als ik dan aankwam op een opnamedag en ik stapte uit dat barrel, stonden mensen soms wel raar te kijken, ja. Dat vond ik dan weer grappig.” Leuk volgens Venderbos: “Je kinderen meenemen. Dan ga je in plaats van je te ergeren aan andere automobilisten gewoon maar gezellig kinderliedjes meezingen.”

Van typisch mannelijk rijgedrag heeft hij geen last. “Mannen zijn meestal agressiever. Maar wat autorijden betreft ben ik net een vrouw. Zelfs als ik naar huis rij, kan ik nog de weg kwijtraken.” Hij heeft ook weleens een ongeluk veroorzaakt. Het eerste vlak na het halen van zijn rijbewijs. “Toen ik achttien was, heb ik op Koninginnedag een dronken vrouw geschept die opeens overstak. Ik kon er niks aan doen. Ik probeerde haar nog te ontwijken, maar raakte in een slip. Ik schepte haar vol. Via de motorkap belandde ze tegen de voorruit, die meteen barstte. Daarna kwam ik tot stilstand en rolde ze van de motorkap. Ik dacht dat ik haar had doodgereden. Trillend ging ik kijken hoe het met haar was. Het eerste wat ze zei: ‘Meneer, weet u waar mijn schoen is?’ Dat was wel het laatste waar ik me druk om maakte. Ze bleek niets te mankeren, omdat haar lichaam volledig slap was door de alcohol. Sindsdien rij ik nog ik voorzichtiger.”


Dat verhinderde niet dat Venderbos op de dag voor zijn trouwen weer tegen een auto knalde, van… zijn vrouw. “We moesten allebei in de stad nog iets kopen. Zij belt mij op in de auto. Ik zoek naar mijn gsm en op dat moment moet zij vol in de remmen. Ik zie dat niet en knal bovenop haar. Mijn auto total loss. Zij had niks.”

Bouwjaar: 2000

Gewicht: 933 kg

Motorinhoud: 1390 cc

Vermogen: 60 pk

Topsnelheid: 156 km/u

Acceleratie: 0-100 km/u in 16,8 sec

Gem. verbruik: 1 op 13,3

Aanschafprijs: €6700

Reageer op artikel:
Manuel Venderbos:
Sluiten