Over de datum

wpk-admin 16 dec 2011 Cultuur

Waarin modellen ook niet meer zijn wat ze waren.

De Nederlandse Playboy heeft inmiddels zo’n onschuldig imago dat sterrenkok Robert Kranenborg probleemloos zijn kleinzoon Storm mee kon nemen naar de presentatie van het kerstnummer. Playboy is volop in het nieuws, en wel op een manier die je postmodern kunt noemen. De Amerikaanse baas, Hugh Hefner, is de ster in een reclamefilmpje van Bavaria, dat als payoff heeft dat je beter in het gezelschap van andere tachtigers aan de bar kunt hangen. Zonder Playmates dus, die toch maar aandachtziek zijn. En de Nederlandse Playboy bracht driemaal op rij een Hollandse Playmate die aan geen enkel cliché beantwoordde. Patricia Paay was zestig, wat vermoedelijk ook de leeftijd van de gemiddelde lezer is, dus daar viel iets voor te zeggen. De tweede lancering betrof een onduidelijk Krabbé-smurfinnetje (waar er heel veel van zijn), maar dit exemplaar was ook nog eens ampel voorzien van getatoeëerde zwembandjes. De kerstsurprise heet Stacey Rookhuizen – alweer een sterretje zoals de televisie ze bij voorkeur baart. Afgelopen week werd ‘de strijkplank’, zoals het X-Factor-jurylid sinds haar adolescentenjaren wordt genoemd, aan de pers voorgesteld door hoofdredacteur Jan Heemskerk.

Die in de vorige eeuw nog ‘junior’ achter zijn naam had staan, omdat Jan senior daarvoor de baas was. Het hardnekkige gerucht gaat dat uitgever Sanoma van de licentie af wil, omdat de doelgroep via het internet beter wordt bediend. Maar voorlopig heeft de Jannen-dynastie de media nog aan een touwtje. Waarvan akte.

Ook Miljonair Fair-organisator Yves Gijrath heeft een adressenboekje vol met modellen, actrices en zangeressen die net (of ruim) over de datum zijn, maar die ziet altijd kans er het label ‘camp’ aan te verbinden. Afgelopen donderdag was de openingsavond van de jubileumeditie, want de Miljonair Fair werd voor de tiende keer gehouden, ook nu weer in de RAI. Als je auto duur genoeg is, kun je hem binnen parkeren, mits de bijbehorende chauffeuse aantrekkelijk genoeg is. Buiten stonden demonstranten de bezoekers uit te joelen, maar helaas was er niemand die de schreeuwers erop wees dat ze bij Goldman Sachs moesten zijn, of desnoods bij Wouter Bos. Want wie bij Yves zijn jaarlijkse Rolex of Riva-bootje ophaalt, verricht een vaderlandslievende daad, en zet de krakend vastgelopen economie weer enigszins in beweging.


Natuurlijk viel er wel iets te krijsen qua ergernis, maar daarvoor moest je eerst gefouilleerd en wel langs de portiers. We hebben het dan over het fenomeen Gordon, die ook nog was uitgenodigd om op het podium te komen zingen. We zeiden het al: de agenda van Gijrath bevat louter damessterren die over de top zijn. Voor de buurvrouwen Monique des Bouvrie en Judith Heinsbroek was dit ook alweer hun tiende gezamenlijke bezoekje. Mevrouw Des Bouvrie was haar man kwijtgeraakt in de drukte, zo vertelde zij aan een medewerker van de Story. Die wist het juiste antwoord. “Maar mevrouw, dan koopt u toch een nieuwe?”

Reageer op artikel:
Over de datum
Sluiten