Spring naar de content

Duizenden Tsjechen geloven in ‘The Force’

In een land waar de ontkerkelijking in het afgelopen decennium is verdubbeld, bestaat er ten minste één godsdienst die wel groeiende is. In een recent censusonderzoek hebben meer dan vijftienduizend Tsjechen te kennen gegeven dat zij zich rekenen tot het Jedi-geloof. De aanhangers van ‘The Force’ vormen daarmee 0,14 procent van de Tsjechische bevolking. In hoofdstad Praag noemt zelfs 0,31 procent van de bevolking zich Jedi.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het hoge percentage Jedi’s is opmerkelijk omdat in het volksonderzoek ‘Jedi’ helemaal niet tot de keuzemogelijkheden hoorde. De duizenden Tsjechen moesten zelf invullen dat zij devoten van ‘The Force’ zijn.

Het Jediisme is een product van de uiterst populaire Star Wars filmreeks. Kort gezegd geloven Jedi’s dat ‘The Force’ in ieder zit en de bindende factor in het universum is. Kwaad ontstaat als niet naar ‘The Force’ geluisterd wordt. Wereldwijd bestaan er diverse Jedi kerken en menig Jedi-ridder trouwt geheel in stijl met officiële Jedi-beloftes. Op Facebook roepen gelovigen al tijden op tot erkenning van het Jediïsme. Ze willen dat bevolkingsonderzoeken voortaan de optie Jedi weergeven en tellen als godsdienst. Men gelooft dat het aantal Jedi-ridders dan nog hoger komt te liggen.

Tsjechië is overigens niet het enige land met Jedi-gelovigen. Engeland telde tien jaar geleden al 390.000 Jedi’s en in Australië wonen er naar schatting 70.000. Nieuw-Zeeland kent het hoogste percentage Jedi’s: zo’n 1,3 procent, ongeveer 53.000 burgers, geloven in ‘The Force’. Nederlandse cijfers zijn niet bekend, het CBS heeft geen statistieken waaruit blijkt dat ‘The Force’ ook in Nederland wordt aangehangen.

Onderwerpen