Spring naar de content

Bisschop Wiertz: ‘Iedereen wist dat het voorkwam. Bij een enkeling. Sporadisch’

Opmerkelijk interview met bisschop Frans Wiertz van Roermond in De Limburger vandaag. De kerkvorst wist van misbruik in de Rooms-Katholieke kerk maar had niet verwacht dat het zo’n wijdverbreide praktijk was. “Het woord excuus sterft al in de mond van onnozelheid als ik het noem.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Wiertz is pas sinds 2005 consequent aangifte gaan doen wanneer er gevallen van kindermisbruik opdoken. Hij deed dit op aanraden van het Openbaar Ministerie. “Die zei: alles wat er is, zelfs een vermoeden: aangeven of melden.” In het interview is Wiertz onduidelijk over wat hij nou wel of niet wist. Eerst stelt de kerkvorst dat internaten en kloosters incidenten registreerden, maar: “Dat wilde niet zeggen dat de bisschop het wist.” Vervolgens zegt Wiertz: “Iedereen wist dat het voorkwam. Bij een enkeling. Sporadisch.” Wiertz is sinds 1993 bisschop.

Wiertz wist dat het bisdom beschikte over een geheim archief, maar bij zijn aantreden had hij daar geen interesse in. “Er werd alleen gezegd dat er een geheim archief was. En dat er een sleutel was. Ik wist niet eens meer wie hem had. Wist ook niet waar de brandkast stond. Dat er voor mijn tijd materiaal vernietigd was, vernam ik pas onlangs van de commissie-Deetman.” Die commissie ontdekte dat er stukken ontbraken in het geheime archief van het bisdom Roermond.

Aan opstappen denkt Wiertz niet, hij ziet zich als de vader van een gezin: “Als ik een obstakel zou zijn voor de kerk, ben ik weg. Maar ik denk dat het er vooral om gaat dat ik niet wegloop en mijn verantwoordelijkheid oppak ten aanzien van die slachtoffers. Ik ben niet zozeer directeur van een firma. Ik ben meer een vader van een gezin. Ja, natuurlijk kan het ook voorkomen dat je teleurgesteld bent in die vader. Maar de vaderrelatie blijft. En het is heel pijnlijk voor beiden. Je kan er niet aan ontsnappen, ik wil er niet aan ontsnappen.”

Het hele interview met bisschop Wiertz vindt u hier: “Ik meen het echt. Dat ik ook fouten maak. Die belijdenis is dan ook een serieus gebeuren. Als ik die zou nalaten, zou het gevaarlijk worden.”

Onderwerpen