Spring naar de content

Obama is weer populair

President Obama kan weer opgelucht ademhalen. Voor het eerst in bijna een half jaar zijn meer Amerikanen tevreden dan ontevreden over zijn optreden. Dit is vooral te danken aan het hogere vertrouwen van de ondervraagden in Obama’s economische beleid. Toch is de meerderheid van de bevolking er nog niet van overtuigd dat de president genoeg banen creeërt: 55 procent is op dat gebied ontevreden over de prestaties van Obama.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De cijfers komen van een peiling van de Washington Post en worden maandelijks gehouden. Het dieptepunt van Obama’s populariteit lag in de zomer. Toen kon hij geen sluitende bezuinigingsronde doorvoeren omdat hij het aan de stok had met de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Sindsdien is de werkloosheid in het land met een half procent gedaald en lijken de Amerikanen weer optimistischer over de economie.

Ten opzichte van de volksvertegenwoordigers krijgt Obama ook een hoger rapportcijfer. Zowel het vertrouwen in de Republikeinen als de Democraten in het Congres is deze maand tot een dieptepunt gedaald. Slechts 27 procent van de ondervraagden gaf aan dat de Democraten hun zaken op orde hebben, voor de Republikeinen lag dat cijfer nog lager op 20 procent.

De peilingen laten ook de laatste stand van zaken bij de Republikeinse voorverkiezingen zien. Hoewel veel Amerikaanse media deze week beweren dat underdog Ron Paul hoge ogen kan gooien laat deze peiling zien dat Mitt Romney de grootste kans maakt om de kandidatuur binnen te slepen. Van de grote groep kandidaten krijgt Romney de meeste stemmen (30 procent), gelijk aan het aantal van Newt Gingrich. Die laatste is echter in andere peilingen diep weggezakt. Ron Paul krijgt in de peiling van Washington Post slechts 15 procent van de stemmen.

Ondanks het toegenomen vertrouwen kan president Obama niet geheel op zijn lauweren rusten. Volgens de peiling maakt hij 46 procent kans om herkozen te worden, terwijl de Republikeinse tegenkandidaat (ongeacht wie dat wordt) 49 procent kans heeft op de overwinning. Afgezet tegen specifieke kandidaten heeft Obama wel weer de overhand: alleen Mitt Romney heeft evenveel kans, Gingrich en Paul zouden met dikke cijfers het onderspit delven.