Spring naar de content

Survivalgids voor de Kerst

Hoe kom je als modern mens de decembermaand door? Maakt Twitter de kerstkaart overbodig? Kun je met goed fatsoen bij je schoonouders wegblijven? En hoe overleef je het kerstdiner? Beatrijs Ritsema weet raad.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Beatrijs Ritsema

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Door de congestie van feestdagen stolt de maand december tot een soort rijstebrijberg waarin het dagelijkse leven gesmoord wordt en vastloopt. Net als in de zomermaanden, wanneer er voortdurend mensen met vakantie zijn, is het moeilijker om werk- of sociale afspraken te maken. De feestdagen hebben een uitwaaierend effect. Mensen die in december een verjaardag vieren, trouwen of alleen maar een vergadering willen beleggen, moeten met minder opkomst rekening houden, want tja, de feestdagen…
Dit kan een gevoel van beklemming geven. Weer die hele decembercarrousel met zijn gezelligheidsdwang, de verplichte familiebijeenkomsten en de overbodige terugblikken in de media op wat we ons zo ook nog wel kunnen herinneren. Sta je aan het begin ervan, dan heeft de periode van 1 december tot 6 januari (Driekoningen, als de beste wensen voor het nieuwe jaar eindelijk wegsterven en de jeugd zijn laatste rotjes heeft opgeknald) wel iets weg van een hindernisparcours, waarbij iedereen voortdurend door hoepeltjes moet springen en ingezeepte hellingen moet bestijgen. Het moet, want de kalender schrijft voor wat er gebeurt. Het heeft geen zin om je aan een en ander te onttrekken, want de cultuur is sterker dan het individu. Staken is geen optie, maar het is heel goed mogelijk om de feestperiode naar eigen inzicht in te richten en zonder al te veel kleerscheuren te doorstaan. Hiervoor is een combinatie nodig van enerzijds acceptatie van het onvermijdelijke en anderzijds actief het eigen lot ter hand nemen. Achtergrondgedachte: doe het kalmpjes aan.

Cadeaus
December is cadeaumaand. De detailhandel haalt dan zijn grootste omzet. Tijdschriften publiceren glossy bijlages met cadeautips. Adverteerders verdubbelen hun inzet en winkels presenteren hun koopwaar nadrukkelijk aan in de cadeausfeer. Kerstmis geldt in toenemende mate als een gelegenheid om cadeaus te geven, een herkansing voor degenen die Sinterklaas hebben gemist. De groeiende gewoonte om elkaar met Kerstmis cadeaus te geven, is eigenlijk een inhaalslag voor volwassenen. Het sinterklaasfeest is traditioneel een kinderfeest. Of die kinderen nog wel of niet meer in Sinterklaas geloven, maakt geen verschil – ze kunnen doorgaans een berg cadeautjes tegemoet zien, vergelijkbaar met de hoeveelheid die ze bij hun verjaardag krijgen.

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen