Spring naar de content

Een avondje Londen met Kim Jong-il

U vond het, met de kerstdagen in zicht, nogal een gedoe, zo’n trip naar Noord-Korea om daar een herdenkingsbijeenkomst voor Kim Jong-Il bij te wonen? Vanavond krijgt u, aanzienlijk dichter bij huis, een herkansing: in Londen, waar de Britse communistische partij een memorial meeting houdt ter ere van wijlen kameraad Kim.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In een officiële verklaring laat de Communist Party of Great Britain (Marxist-Leninist) weten dat ze ‘geschokt’ is door de plotselinge dood van ‘een van ’s werelds meest gerespecteerde en geliefde anti-imperialistische leiders’. Kameraad Kim, zo meent de radicale splinterpartij, ‘wijdde zijn hele aan de vrijheid en het geluk van het Koraanse volk’ en daarnaast was hij ook ‘bescheiden en nederig’. Vandaar dat het de CPGB-ML passend leek om hedenavond in de Saklatvala Hall in de Londense wijk Southall een bijeenkomst te beleggen te zijner nagedachtenis. Mocht u dit nog op tijd lezen: alle details omtrent de memorial meeting vindt u hier.

Liefhebbers van het extreemlinkse partijwezen in Groot-Brittannië staan absoluut niet te kijken van deze actie van de CPGB-ML. De partij werd opgericht in 2004 en onderscheidde zich sindsdien niet alleen door onvoorwaardelijke steun aan Noord-Korea, maar ook als fanclub van Josef Stalin, Mao Tse-toeng en meer hedendaagse zware jongens als Robert Mugabe en wijlen Saddam Hussein. Voor de echte fijnproevers: u dient de Communist Party of Great Britain (Marxist-Leninist) niet te verwarren met de Communist Party of Britain of de Communist Party of Great Britain, want die denken over sommige communistische zaken toch net weer een tikje anders.

Het partijbestuur van onze ‘eigen’ Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN) heeft, as we speak, nog niet gereageerd op het overlijden van Kim, en hetzelfde geldt voor de van de NCPN afgescheiden Verenigde Communistische Partij (VCP).