Spring naar de content

Overheid, vergeet die dure 130 km/u onzin. Subsidieer liever kweekvlees!

Het gebeurt maar zelden dat ik de krant opensla en een stuk lees waar ik gelukkig van word. Vorige week was het zo ver. Biefstukken van de lopende band, was de kop. Blijkt dat de Universiteit van Maastricht een hamburger aan het kweken is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ivo van Woerden

U leest het goed: kweken. Men neme een stamcel van een koe, drukt (en dit is ongetwijfeld te kort door de bocht) de juiste ‘knoppen’ van die cel in en voilà: hij verandert en vermeerdert tot er een mals stukje rundervlees in het petrischaaltje ligt. Even bakken en klaar.

Iedereen gelukkig. Want: het kweekvlees is niet van het traditioneel geslachte vlees te onderscheiden (exit wantrouwige carnivoren). De productie van dit vlees is volgens het artikel milieuvriendelijker dan ‘gewoon’ vlees (exit wantrouwige milieuorganisaties). Er is geen dierenleed aan te pas gekomen, want de koe is niet onverdoofd dan wel verdoofd door een slager onder handen genomen (exit Marianne Thieme). Als vlees gekweekt wordt, neem ik aan dat het ziektevrij ter wereld komt (exit heftige antibiotica- en hormoonkuren bij dieren). En als je even verder denkt: exit bio-industrie, exit mestoverschotten en exit wereldhonger (vlees kan dan immers oneindig en overal gekweekt worden).

Je vraagt je haast af waarom het er nog niet is: kweekvlees. Dat staat ook in het artikel: “Sinds 2009 zit het onderzoek echter in een impasse, omdat het geld nagenoeg op is. De overheid, die tot nu toe heeft betaald, vindt dat het bedrijfsleven moet meebetalen. Maar de animo daar is nog niet groot.”

Flauw natuurlijk dat de vleesindustrie hier niet direct bovenop springt om als eerste kweekvlees de wereld in te helpen en de kritiek die ze doorgaans van dierenrechtenorganisaties moet verkroppen, in een keer de das om te doen. Waar wachten ze eigenlijk op? Hoe groot moet een gat in de markt zijn?

Maar vooralsnog vind ik dat de overheid dit onderzoek niet de nek om moet draaien, zolang het bedrijfsleven niet tot inkeer is gekomen. Wat is ervoor nodig? 10, 50, 100, 130 miljoen euro? Dan rij ik graag gewoon 120 op de snelweg zoals ik dat altijd heb gedaan binnen onze landsgrenzen. De kosten om 130 te gaan rijden worden immers geraamd op 132 miljoen euro. Dan is dat geld vast binnen om kweekvlees van te maken. Het is maar een idee.

Bovendien kan de overheid met het sponseren van dit onderzoek wereldwijd laten zien dat ‘we’ meetellen op het gebied van kennis en innovatie. Dus kom op: maak ons allemaal gelukkig en zorg dat kweekvlees er komt!