Jan Cremer: ‘Het is allemaal zo’n ingeslapen zooitje in Nederland’

michael klinkhamer 27 dec 2011 Politiek

Schrijver van de bestseller Ik Jan Cremer (1964). Kunstschilder. Minnaar van filmster Jayne Mansfield en Velvet Undergroundzangeres Nico. Gesprek met Jan Cremer (71) in zijn Italiaanse domicilie over leven en werk, de maagd Maria en zijn eeuwige onrust.

Tussen schuifelende marktbezoekers, boeren en Italiaanse schonen in bontjas komt Jan Cremer naderbij: breedgeschouderd, ferme tred, hier en daar ontspannen de handen schuddend van enkele dorpsbewoners. Samen met Babette, zijn blonde vrouw en een voormalig topmodel, loopt hij het terras van Café des Arts op. Ze zijn een opvallende verschijning in het Italiaanse bergdorp Città delle Pieve.

“Hier in Umbrië leven we het grootste deel van de zomer,” vertelt Jan Cremer. “De ligging is perfect in de driehoek Lazio, Toscane en Umbrië. We wonen op een stuk land van veertien hectare. Daar bouwen we rustig aan ons huis en atelier. We kwamen hier terecht via een bevriende galeriehouder. Ik hou van keihard werken, maar ik ben er nu wel achter dat restaureren vakwerk is. Wat ik na een dag ploeteren opbouw, breken die lokale vaklieden rustig weer af, en dan doen ze het precies zoals het hier al eeuwenlang gaat. We wonen hier nu twaalf jaar. Alles staat strak en is bijna klaar. We hebben 247 olijfbomen op ons land. De olijvenoogst is net binnen, gisteren heb ik nog de hele dag olie staan persen. Het mooie boerenleven hier wissel ik af met het drukke bestaanvan schilderen en schrijven in Parijs, Amsterdam en New York.”

Lees het gehele interview in het Kerstnummer van HP/De Tijd.

Reageer op artikel:
Jan Cremer: ‘Het is allemaal zo’n ingeslapen zooitje in Nederland’
Sluiten