Spring naar de content

Censuur: Jezus-liedje geweerd van de Britse televisie

Wat gebeurt er als je de muzikale komiek Tim Minchin uitnodigt om een kerstlied te schrijven en in de uitzending van je talkshow te spelen? Juist, dan krijg je een kritisch, sarcastisch, satirisch lied waarin Jezus onder meer wordt vergeleken met Woody Allen, zombies, komodovaranen en de zanger zelf. Tot zijn eigen verbazing bleek Minchins optreden bij The Jonathan Ross Show uit de uitzending te zijn geknipt. Reden: de zenderbaas durfde het niet aan. Gelukkig heeft Minchin de beelden nu zelf op Youtube geplaatst, voor ons aller vermaak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Op zijn weblog geeft Minchin de directeur van televisiezender ITV, Peter Fincham, de wind van voren. Fincham had namelijk bevolen het optreden niet uit te zenden. Minchin: “Hij deed dit omdat hij bang is voor de onbehouwen, strontroerende rechtse pers en voor de kleine minderheid van de Britten die geloven dat ze het recht hebben beschermd van alles wat hen zou kunnen uitdagen door het leven te gaan.”

In het nummer Woody Allen Jesus vergelijkt Minchin Jezus met Woody Allen: klein, Joods, filosofisch en tegendraads. De onbevlekte ontvangenis van de Maagd Maria vergelijkt hij even later met reptielenvrouwtjes die zichzelf zonder tussenkomst van een mannetje kunnen bevruchten. En als de Messias anno nu zou zijn opgestaan uit de dood zou hij in een zombiefilm spelen.

Minchin beweert dat zijn nummer lang van tevoren is bekeken, en goedgekeurd, door advocaten. Zelfs tijdens de opnames waren presentator Jonathan Ross en gast Tom Cruise vol lof over het liedje.

Volgens Minchin is de censuur van zijn liedje atypisch voor de hedendaagse maatschappij: “Het is 2011. De juiste reactie op de mensen die denken dat Jezus een bovennatuurlijk wezen is, is milde schaamte, zuchtende tolerantie en geduldige voorlichting. En woede als ze intolerant zijn. Oh, en satire. Er is altijd satire.

Minchin is voor Jonathon Ross overigens geen onbekende als het gaat om gewaagde liedjes. Vorig jaar zette hij de gastheer te kijk toen hij in een lied beschreef hoe hij het bed wilde delen met de vrouw van Ross. Die kon daar overigens smakelijk om lachen.

Het gecensureerde optreden van Tim Minchin is hieronder te zien.

Onderwerpen