Spring naar de content

Tuchtzaak tegen advocaat prinses Margarita

De Amsterdamse advocaat Germ Kemper moet zich verantwoorden bij de raad van discipline, het tuchtcollege van de Orde van Advocaten. Uitspraken van de jurist in roddelblad Story vielen niet goed bij Edwin de Roy van Zuydewijn die vervolgens een klacht indiende tegen Kemper. De Orde neemt de klacht serieus en maakt er een zaak van.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

In het roddelblad Story liet de advocaat zich eind vorig jaar uit over een rechtszaak tussen De Roy van Zuydewijn en prinses Margarita. Daarin werd niet vermeld dat hij tevens advocaat is van de getroebleerde prinses. De Roy van Zuydewijn nam dat niet en diende een klacht in tegen de advocaat, het tuchtcollege van de Orde van Advocaten [[popup file=”2011-12/nrc-handelsblad-vrijdag-23-december_1.jpg” description=”ziet wel brood in de kwestie” align=”inline” ]].

Ook beweerde Kemper in het roddelblad dat de opmerking van prinses Margarita over collectieve belastingaangifte van de Oranje’s op een misverstand berustte. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) dacht daar anders over. De prinses had gelogen: “Families kunnen niet gezamenlijk een collectieve aangifte doen, de aangifteplicht is persoonlijk,” zei hij naar aanleiding van Kamervragen over een artikel in HP/De Tijd.

Kemper gaf de schuld aan Story: “In het artikel staat dat ik over de daarin beschreven kwestie wel met mijn cliënte heb besproken. Voor de goede verstaander valt daaruit af te leiden dat ik daar dus als advocaat en niet als deken iets over zeg. Wat mij betreft had dat wel duidelijker mogen worden en bij voorkeur zou ik niet in hetzelfde artikel als deken aan het woord zijn gekomen om iets over een ander, algemeen onderwerp, de opleiding van de advocaat, te zeggen. Dat laatste is een keuze geweest van de auteur, Karel Hille, waar ik geen andere invloed op kan uitoefenen dan hem dat voor publicatie te laten weten, wat ik heb gedaan. Hille wist overigens dat ik raadsman van de betrokkene ben.” Story ontkende dit te weten. “Volgens de informatie van Story staat de heer Kemper Margarita op dit moment niet in (of buiten) rechte bij.”

Pikant is dat Kemper deken is van de Orde van Advocaten in Amsterdam. Eén van de taken van de deken is namelijk het beoordelen van klachten over advocaten. Kemper kan door het tuchtcollege berispt of gewaarschuwd worden, in het ergste geval wordt hij geschorst of zelfs geschrapt van het tableau.