Spring naar de content

Vrouw van het jaar: BBC verkiest panda boven Nobelprijswinnaressen

De Chinese panda Sweetie is door de BBC verkozen tot één van de twaalf vrouwen van het jaar. Het leidde direct tot grote verontwaardiging in de Britse pers en media. Stella Creasy, lid van het Britse Lagerhuis, vond het frustrerend dat 'in een jaar waarin Christine Lagarde baas van het IMF werd, Helle Thorning-Schmidt premier van Denemarken en Amy Winehouse het leven liet, de BBC geen twaalf menselijke vrouwen kon benoemen die dit jaar in het nieuws kwamen'. De hype 'pandagate' is geboren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Hebben vrouwen anno 2011 dan zo weinig bereikt dat ze enkel door een huwelijk in het nieuws komen? De 85-jarige Hertogin van Alba trouwde met een 24 jaar jongere 'burger' en de Zuid-Afrikaanse blondine, en voormalig olympisch zwemster, Charlene Wittstock trouwde met de prins Albert van Monaco. Sarah Burton werd verkozen tot vrouw van april omdat ze de jurk van Kate Middleton ontwierp. Nog opmerkelijker was de keuze voor de Amerikaanse korporaal Kelsey de Santis die door een oproep op YouTube mocht daten met popster Justin Timberlake.

Toch slaat de verkiezing van panda Tian Tian, door de Britten liefkozend Sweetie genoemd, werkelijk alles. De publiekslieveling kwam dit jaar over uit Chengdu en moet samen met partner Sunshine (Yang Guang) voor kleintjes zorgen. De dierentuin van Edinburgh betaalt een slordige zes ton per jaar voor de twee reuzepanda's.

Op Twitter stroomt ondertussen de kritiek binnen. Lucy P. Marcus, journaliste en graag geziene spreker bij conferenties over leiderschap, tweette het volgende: "There were 3 women who won the Nobel Peace Prize this year but BBC went w/ Pippa Middleton & a panda?"

Tussen alle kritiek was er ook plaats voor humor, de Engelsman John Shepherd tweette: "Agree with all this fuss over the Panda being on the BBC 'Women of 2011' list. The Dutch polar bear in Frozen Planet is more deserving."

De BBC heeft ondertussen gereageerd op de kritiek. Volgens de omroep is het niet voor het eerst dat een dier in de lijst staat. "We hadden een vis bij de mannen in 2009 en Peppa de Big bij de vrouwen vorig jaar."

Overigens is het pandagate niet de enige flater van de BBC wat betreft vrouwen. De nominaties voor Sportpersoonlijkheid van het Jaar bestond geheel uit mannelijke atleten.

Onderwerpen