Spring naar de content

De Duitse actrice die tot het einde verliefd bleef op Kadhafi

Libische rebellen die sinds kort de macht hebben overgenomen zijn ‘not amused’. Een tijdje geleden vonden zij in een kantoor van een Kadhafi-vertrouweling in Tripoli fanmail uit Duitsland. De tot nu toe onbekende brief – in het bezit van HP/De Tijd – is gericht aan de ondertussen dode dictator en geschreven door Carline Seiser, een Duitse actrice/kunstenares uit München. Nou ja, kunstenares. Ze heeft eens een portret gemaakt van Kadhafi en dat naar Libië gestuurd. Ook was Seiser in de jaren ’80 getrouwd met de Duitse volkszanger Konstantin Wecker, een soort Udo Jurgens, maar dan nog een graadje erger. Getuige Seisers Twitter-account is ze anti-kernenergie en zeer begaan met het lot van Libië.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Seiser stuurde de in het Engels geschreven brief eerder dit jaar naar Kadhafi om hem te laten weten dat ‘duizenden goede aanhangers de waarheid verspreiden over Libië en vechten tegen de media- en de Navo-leugens’. Ook is de brief, zo schrijft de Duitse, een teken van liefde voor de vroegere Libische leider. “Speciaal van de dames van de Facebook-groep I have a crush on Kadhafi. Ik heb hen beloofd hun liefde en beste wensen aan u over te brengen.” Een paar regels verderop: “We hopen allemaal dat de wereld wakker zal worden en zal begrijpen. We zouden u allemaal graag willen hebben als Leider in onze landen.”

Het zijn vooral extreem-rechtse en radicaal linkse groepen die tot de dag van vandaag flirten met Kadhafi en zijn gedachtengoed. Links vindt Kadhafi’s antikolonialisme aantrekkelijk, rechts zijn politiek van nationalisme.

De nieuwe autoriteiten in Libië hebben het vermoeden dat Seiser wellicht een van de vele minnaressen was van Kadhafi. Of ze het daadwerkelijk met de leider heeft gedaan, is onduidelijk. In ieder geval lijkt het nieuwe Libië niet op mevrouw Seiser zitten te wachten. “Ik raad dat mens aan om weg te blijven uit Libië,” zegt een Libiër die als rebel heeft meegevochten.

Onderwerpen